Ongedeerde ICT-sector groeit dit jaar lustig door

Met een volumegroei van drie procent keert in 2021 de groei in de IT-sector terug. Daarmee profiteren IT-bedrijven van de digitale versnelling die in 2020 is ingezet.

Dat meldt ING Economisch Bureau. De investeringen in IT-projecten door klanten trekken verder aan, ook om de toegenomen cyberdreigingen het hoofd te kunnen bieden. Bovendien plukt de sector nog altijd de vruchten van de vorig jaar ingezette digitale versnelling. 

Zaken als e-commerce, online diensten en werken en leren op afstand zorgen voor een aanhoudende vraag naar IT-dienstverlening, zoals outsourcing van IT, cloud- en hosting diensten en software-abonnementen. 

Maar er zijn ook valkuilen in de sector, zo waarschuwt ING Economisch Bureau. Dat bestaat uit eventuele faillissementen onder klanten, na afbouw van de overheidssteun. 

Ook vorig jaar groeide de IT-sector, met 1,2 procent, na een aanvankelijke krimp in het tweede kwartaal. IT-bedrijven profiteerden vooral van de vraag naar beveiliging, de inrichting van werkplekken (notebooks e.d.) en software voor samenwerking.

Minder vraag was er naar de implementatie van nieuwe systemen en onderhoud en vernieuwing van de bestaande IT-infrastructuur. Deze doorgaans grotere investeringen werden door de onzekerheid rondom de coronapandemie uitgesteld.

Er waren ook IT-bedrijven die klappen kregen. Vooral degene met klanten in de horeca, reisbranche of de luchtvaart stevig geraakt. Daar staat tegenover dat hosting- en cloud-providers profiteerden van de toename in thuiswerken, een versnelde migratie naar de cloud en een stijging van het aantal webshops. Het aantal bedrijven waarbij de omzet aanzienlijk daalde, lijkt daarmee beperkt. 

De uitgekeerde tegemoetkoming in de loonkosten onder de verschillende NOW-regelingen in 2020 bedraagt slechts drie procent van de loonkosten voor de vergelijkbare periode. Het merendeel van de loonsubsidie had betrekking op de periode maart tot en met mei 2020.

Het aantal IT-bedrijven dat op korte termijn omzetkrimp verwacht, is in het eerste kwartaal verder afgenomen. Ook de verwachtingen voor de winstgevendheid lijken te verbeteren. Ruim een kwart van de IT-ondernemers maakte meer winst in de laatste maanden van 2020. Maar de personeelskrapte in de sector is ook weer terug van weggeweest. Bijna keen kwart van de IT-bedrijven worstelt ermee. De verwachting is dat dit in de loop van het jaar verder zal oplopen.

Dat de omzet van veel bedrijven in de sector op peil bleef, is ook terug te zien in het aantal fusies en overnames in de ICT-sector. In 2020 steeg het aantal transacties met veertien procent naar 480. Bedrijfssoftware en IT-dienstverlening waren de subsectoren met de meeste activiteit. 

Private equity spelers en grotere softwarebedrijven als TSS en Visma deden  de meeste transacties. Een belangrijke drijvende kracht achter de consolidatieslag is het creëren van schaalgrootte, zeker voor volwassen technologieën als het automatiseren van taken of processen. De verwachting is dat dit in 2021 verder zal doorzetten.

 

 

Gerelateerde artikelen