Ongebruikelijk gebruikelijk loon

Onder de werkkostenregeling is het loonbegrip gewijzigd. Tot het loon behoren onder deze regeling alle vergoedingen en verstrekkingen. Ook als die, omdat ze onder een gerichte vrijstelling of nihilwaardering vallen, uiteindelijk niet tot belastingheffing leiden. Dit biedt mogelijkheden voor de DGA en zijn gebruikelijk loon.

Onder de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen telden alleen belaste vergoedingen mee voor de toetsing van het gebruikelijk loon. Onder de nieuwe regels tellen ook onbelaste vergoedingen en verstrekkingen mee voor deze toetsing. In het licht van deze regels, heeft de DGA meer ruimte om zijn reguliere maandsalaris wat te verlagen. Het volgende voorbeeld maakt dit duidelijk.

Stel dat het gebruikelijk loon voor DGA Jansen euro 44.000 groot is. Mijnheer Jansen geniet een vergoeding voor telefoonkosten en internet van euro 2.000, een studiekostenvergoeding van euro 4.000 en een reiskostenvergoeding van euro 2.000. Om aan de gebruikelijk loonnorm van euro 44.000 te voldoen, volstaat een jaarsalaris van euro 36.000 (euro 36.000 plus de euro 8.000 aan onkostenvergoedingen en verstrekkingen). Onder de oude regels moest DGA Jansen daarentegen een jaarsalaris van euro 44.000 verlonen. Dezelfde euro 8.000 aan onkostenvergoedingen telden namelijk als onbelaste vergoedingen in de toetsing niet mee.

Mr. P.S. Hofmeister, Van Oppen & Partners accountants en belastingadviseurs BV (www.vanoppenenpartners.nl)

Gerelateerde artikelen