Onduidelijkheid over BTW bij ‘verplichte verkoop stroomcapaciteit’

Netbeheerders kunnen grote bedrijven voortaan tegen een vergoeding verplichten een deel van hun stroomcapaciteit af te staan op momenten dat het stroomnet overvol is.

Deze nieuwe maatregel, onderdeel van een breed pakket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), is bedoeld om ruimte te creëren voor nieuwe aansluitingen en netcongestie tegen te gaan. De piekmomenten op het stroomnet vinden voornamelijk plaats tussen 06.00 en 09.00 uur en tussen 16.00 en 20.00 uur. Buiten deze uren is er volgens de ACM nog ruimte beschikbaar. Door bedrijven te verplichten stroomcapaciteit af te staan en hen vrijwillig capaciteit te laten inleveren, kunnen ze aanzienlijke besparingen op netkosten realiseren.

  • Netbeheerders mogen bedrijven dwingen tot stroomafgifte bij netcongestie
  • Piekmomenten op het stroomnet tussen 06.00-09.00 uur en 16.00-20.00 uur
  • Energie-Nederland kritisch over verplichte capaciteitsafgifte bij bedrijven.

Verder zullen netbeheerders controleren of grote bedrijven hun gecontracteerde capaciteit volledig benutten. Indien niet, kan een netbeheerder het contract beperken. Deze maatregelen beogen meer ruimte op het stroomnet te creëren, wat dringend nodig is gezien de groeiende wachtrij voor nieuwe aansluitingen.

Toepassing van prioriteringskader vanaf 1 oktober

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft eerder netbeheerders toestemming gegeven om voorrang te verlenen aan cruciale maatschappelijke projecten zoals veiligheidsdiensten, gezondheidszorg en scholen. Vanaf 1 oktober moeten netbeheerders dit prioriteringskader verplicht toepassen, aldus bestuurslid Manon Leijten van de ACM.

Energie-Nederland kritisch over verplichte stroomafgifte

Energie-Nederland reageert kritisch op de verplichte stroomafgifte door bedrijven bij netcongestie. De brancheorganisatie voor energiebedrijven vindt dergelijke ingrepen in de bedrijfsvoering te ver gaan en vreest voor ondermijning van het draagvlak voor de energietransitie. Energie-Nederland blijft pleiten voor versnelde uitbreiding en verzwaren van het net als de meest effectieve oplossing voor het capaciteitsgebrek.

De piekmomenten op het stroomnet vinden voornamelijk plaats tussen 06.00 en 09.00 uur en tussen 16.00 en 20.00 uur. Buiten deze uren is er volgens de ACM nog ruimte beschikbaar. Door bedrijven te verplichten stroomcapaciteit af te staan en hen vrijwillig capaciteit te laten inleveren, kunnen ze aanzienlijke besparingen op netkosten realiseren.

Nieuwe maatregelen voor netcongestie

Verder zullen netbeheerders controleren of grote bedrijven hun gecontracteerde capaciteit volledig benutten. Indien niet, kan een netbeheerder het contract beperken. Deze maatregelen beogen meer ruimte op het stroomnet te creëren, wat dringend nodig is gezien de groeiende wachtrij voor nieuwe aansluitingen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft eerder netbeheerders toestemming gegeven om voorrang te verlenen aan cruciale maatschappelijke projecten zoals veiligheidsdiensten, gezondheidszorg en scholen. Vanaf 1 oktober moeten netbeheerders dit prioriteringskader verplicht toepassen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Onduidelijkheid

Het is onduidelijk welke aangesloten bedrijven op de aangegeven piekmomenten capaciteit kunnen afstaan. De ACM kan ook niet zeggen welke partijen een ‘capaciteitsoverschot’ hebben. Wel geeft de autoriteit aan dat het gaat om partijen die op "specifieke momenten, op specifiek verzoek van de netbeheerder en tegen een door henzelf aangegeven vergoeding hun transportvraag kunnen verminderen."

Tuinders en stroomopwekkers

De ACM stelt dat verschillende typen aangeslotenen bij uitstek in staat zijn om tijdelijk hun vraag naar stroomtransport te verminderen. Ten eerste zijn dit alle stroomopwekkers. Ten tweede zijn er aan de kant van verbruikers een aantal logische kandidaten, zoals tuinders (die tijdelijk kunnen overschakelen op eigen opwek) of grootzakelijke klanten -die hun bedrijfsproces kunnen aanpassen. Hoe deze laatste groep dit kan ontsluiten, is van geval tot geval verschillend. Volgens de marktwaakhond zijn er specifieke regio's waarin dit geldt.

Verwerking van de vergoeding

De aangesloten bedrijven die capaciteit in moeten leveren, bepalen zelf de hoogte van de vergoeding. De netbeheerder zet de ‘biedprijzen’ bij elkaar in de biedladder en activeert dan de goedkoopste bieding(en) om de congestie te verhelpen. Hierbij speelt ook de nabijheid tot het knelpunt een rol. Onduidelijk is op welke wijze de 'verplichte verkoop' in de cijfers moet worden opgenomen en of daarover BTW moet worden betaald.