Onderzoek: Wel kapitaal maar geen overname & fusietargets

Investeringen in overnames & fusies

De Nederlandse private equity-sector kampt met toenemende concurrentie en een tekort aan investeringsmogelijkheden, volgens een recent rapport van M&A-adviesbureau Aeternus waarover de website MenA.nl schrijft (‘Nederlandse private equity-markt onderzocht: strijd om deals neemt toe‘).  Het aantal interessante proposities groeit niet mee met het beschikbare kapitaal, wat investeerders dwingt tot creativiteit en specialisatie.

  • PE-markt: 227 partijen, 3.656 deelnemingen eind 2023.
  • Groei proposities blijft achter bij kapitaal.
  • Specialisatie en geografische diversificatie bieden kansen.

Uit het rapport blijkt dat eind 2023 227 private equity-partijen actief waren in Nederland, met in totaal 3.656 deelnemingen. Dit betekent dat ongeveer vijf tot tien procent van de Nederlandse bedrijven met meer dan twintig medewerkers een private equity-investeerder als aandeelhouder heeft. Buitenlandse partijen hebben gemiddeld meer deelnemingen dan Nederlandse firma’s, waarbij grote namen zoals Warburg Pincus, Ardian en Bridgepoint het gemiddelde omhoog trekken.

Specialisatie noodzakelijk

Door de toenemende concurrentie worden investeerders gedwongen hogere prijzen te betalen, wat het lastiger maakt om aantrekkelijke rendementen te behalen. Aeternus adviseert private equity-firma’s zich te specialiseren om zich te onderscheiden. Dit kan door te focussen op specifieke sectoren zoals IT, software & technology, consumentenproducten, en farma, healthcare & life sciences. Specialisatie biedt voordelen zoals efficiëntere inzet van branche-experts en betere acquisitieaanpakken. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


De concentratie van private equity-kantoren in de Randstad biedt kansen voor investeerders die bereid zijn buiten deze regio te kijken, met name naar de onderbenutte Brainport-regio. Deze regio, met Eindhoven als kern, staat bekend om zijn technologische innovatie en economische groei. Buitenlandse investeringen kunnen ook mogelijkheden bieden, vooral in Duitsland, waar ruimte is voor investeringen in het MKB-segment vergelijkbaar met het Nederlandse.

Alternatieve financiering

De lagere bereidheid van banken om financiering te verstrekken, biedt private equity-firma’s een kans om bedrijven te ondersteunen met alternatieve financieringsopties. Dit kan in samenwerking met banken of private debt fondsen, en is vooral interessant in sectoren waar banken terughoudender zijn.

Duurzaamheid (ESG)

Er ligt een duidelijke kans voor investeerders in bedrijven met een sterke focus op duurzaamheid en ESG-criteria. Bedrijven die vooroplopen op het gebied van Environmental, Social, en Governance-criteria (ESG) zijn aantrekkelijk voor investeerders. Hoewel de recycling-sector nog achterblijft in investeringen, biedt juist deze sector kansen voor private equity-partijen die durven te investeren in de circulaire economie. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Minderheidsbelangen

Het rapport toont aan dat de meerderheid van de private equity-partijen een voorkeur heeft voor meerderheidsbelangen, terwijl slechts een klein percentage zich richt op minderheidsbelangen. Dit biedt kansen voor nieuwe partijen om zich te richten op deze niche en marktaandeel te veroveren.

Sector blijft aantrekkelijk

Ondanks de uitdagingen blijft Nederland een aantrekkelijke markt voor private equity-investeringen. De hoge economische activiteit, het gunstige ondernemingsklimaat, en de stabiele sociaal-maatschappelijke structuur dragen bij aan de aantrekkingskracht van de Nederlandse markt. Hoewel de groei van nieuwe spelers afneemt, blijven er volop kansen voor investeerders die bereid zijn zich te specialiseren en te diversifiëren.

Gerelateerde artikelen