Onderzoek: trage vaccinatie kost wereldeconomie 2 biljoen euro

Het trage vaccineren van mensen tegen het coronavirus kan de wereldeconomie de komende jaren 2,3 biljoen dollar, omgerekend bijna 2000 miljard euro, aan verloren productie gaan kosten. Dat staat in een studie van The Economist Intelligence Unit. De grootste schade wordt volgens de onderzoekers geleden door armere landen, omdat daar de vaccinatiecampagnes veel langzamer gaan dan in rijkere landen.

De studie stelt dat de internationale inspanningen om opkomende landen te voorzien van coronavaccins tot dusver ver achterblijven bij de verwachtingen. Daardoor gaan de campagnes in veel armere landen om mensen in te enten ook uiterst langzaam, zegt het rapport. Hierdoor zou ook een gevoel van rancune kunnen ontstaan in die landen, wat kan leiden tot sociale spanningen.

De grootste economische verliezen in de periode 2022 tot 2025 worden volgens de studie geleden in landen in de regio Azië-Pacific, met naar schatting bijna driekwart van het totale schadebedrag. Maar ook landen ten zuiden van de Afrikaanse Sahara worden zwaar getroffen door de trage uitrol van vaccinaties en de economische schade die dat tot gevolg heeft.