Onderzoek onder accountants naar effect Wwft

Inzicht kwam vroeger enkel van toezichthouders en instanties.

In opdracht van het ministerie van Financiën voert EY een onderzoek uit onder accountants naar de doeltreffendheid en effecten van de Nederlandse anti-witwasregelgeving. Het ministerie hoop zo inzicht te krijgen in de effecten van de maatregelen op de Wwft-plichtige instellingen. 

Het ministerie van Financiën hoopt door dit onderzoek ook een beeld krijgen van het verschil in effecten tussen grote en kleine accountantskantoren. NBA-leden zijn uitgenodigd om hierover een enquête in te vullen. Deze vragenlijst is bedoeld om data te verzamelen waar algemene en brede conclusies uit getrokken kunnen worden. Met een aantal accountants gaat EY interviews houden over het onderwerp.

Onderzoek naar de doeltreffendheid en effecten van de Nederlandse anti-witwasregelgeving is niet nieuw. Dat vindt plaats in het kader van evaluaties door de Financial Action Task Force en door de Europese Commissie. Die putten voornamelijk uit de ervaringen van toezichthouders en opsporingsinstanties. 

Het invullen van de vragenlijst kost een half uur en is anoniem. EY verwerkt geen persoonsgegevens, tenzij accountants daar expliciet toestemming voor geven. De vragenlijst is in te vullen via de website van de NBA. Invullen kan tot 6 april.

 

Gerelateerde artikelen