Onderzoek naar boekhoudkundige praktijken Quindell

Het Britse Serious Fraud Office (SFO) is een onderzoek gestart naar de boekhoudpraktijken van verzekeringsclaims processor Quindell. De firma maakte woensdag bekend in 2014 een verlies van £ 238 miljoen geleden te hebben.

Quindell, dat sinds dit jaar een nieuwe leiding heeft, zegt dat het onderzoek door SFO betrekking heeft op praktijken uit het verleden. Het verlies van 2014 zou veroorzaakt zijn door impairments op verschillende transacties en een wijziging in de accounting praktijken.

In december benoemde Quindell PwC om te helpen met een review van kasstromen, businessplannen en de financiële verslaggeving, nadat de oprichter van de firma buiten de deur was gezet.

De jaarrekeningen van 2013 en 2014 van Quindell worden ook al tegen het licht gehouden door de financiële toezichthouder van Groot-Brittannië, de Financial Conduct Authority (FCA). Een andere toezichthouder, de Financial Reporting Council (FRC), zei woensdag dat een separaat onderzoek naar de jaarrekeningen van Quindell uit 2011 en 2012 werd gesloten, nadat het bedrijf fouten had gecorrigeerd en de grondslagen voor financiële verslaggeving had gewijzigd.

Quindell’s accountant voor de boekjaren 2011 en 2012 was RSM Tenon Audit Ltd, die werd overgenomen door Baker Tilly in 2013. KPMG nam als accountant de boekencontrole over in oktober 2013. De FRC is nog steeds bezig met een onderzoek naar Quindell’s boekhouding in 2013 en 2014.

Voorzitter Richard Rose van Quindell, die de leiding in januari overnam, en financieel directeur Mark Williams, die in april werd benoemd, weigerden te zeggen of de boekhoudkundige fouten opzettelijk waren begaan. ‘Dat is een onmogelijke vraag om te beantwoorden,’ aldus Rose tijdens een gesprek met de media. ‘We zijn het nieuwe management en we hebben gewerkt met de informatie die we gekregen hebben.’

 

 

Gerelateerde artikelen