Onderzoek jaarverslagen: Inkoopuitgaven ziekenhuizen ruim 5% gestegen
Het grootste aandeel in de inkoopuitgaven vormen de patiëntgebonden kosten, met 40%. Goed voor in totaal € 4,3 miljard. Deze kosten stijgen met 6,8% veel sterker dan de bedrijfsopbrengsten (4,3%). Tegelijkertijd daalt het aantal klinische verpleegdagen met min 5,1%. De stijging van de patiëntkosten lijkt vooral het gevolg te zijn van hogere klinische behandelkosten per patiënt en de toename van het aantal poliklinische patiënten.
Uit grootboekanalyses van Intrakoop blijkt dat bijna 40% van alle patiëntgebonden kosten voor rekening komt van medicijnen (inclusief bestralingsmiddelen en dialysebenodigdheden). De stijging van de kosten voor dure geneesmiddelen en de maatregelen waarbij extramurale geneesmiddelen worden overgeheveld vanuit het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) naar de ziekenhuiszorg vormen een mogelijke verklaring voor de toegenomen patiëntgebonden kosten.
Verder vallen de stijging in onderhoudskosten (26,2%) en daling in voedingsmiddelen en hotelmatige kosten (-1,1%) op.
Grootste investeringen in bedrijfsgebouwen en terreinen
Bij de onderzochte ziekenhuizen vormen de investeringen in bedrijfsgebouwen en terreinen met € 1,5 miljard de grootste investeringscategorie. Deze investeringen beslaan ongeveer de helft van de totale investeringen in 2013 en stijgen met 22,7%. Het lijkt erop dat in 2013 een groot aantal bouwprojecten is afgerond en relatief weinig nieuwe projecten zijn gestart.
Geringe ontwikkelingen in personeelskosten
Bij de personele ontwikkelingen valt op dat in de onderzochte ziekenhuizen het totale aantal formatieplaatsen met 1,9% is afgenomen. De lonen en salarissen laten in 2013 nauwelijks stijging zien (1,5%), nog onder het niveau van de loonsverhoging in de CAO Ziekenhuizen, mogelijk als gevolg van de lichte afname van het aantal fte dat in de sector werkzaam is. Verder valt op dat de uitgaven aan personeelsleden niet in loondienst, de zogeheten flexibele schil, slechts 4% van de totale personeelskosten bedragen: een relatief laag cijfer in vergelijking met andere zorgsectoren.