Onderzoek in VS: belastingen helpen niet tegen oneerlijke inkomensverdeling

Het Institute on Taxation and Economic Policy onderzocht de netto-effecten van belastingen en stelt vast dat lagere inkomens meer belasting betalen dan hogere, door de grotere invloed van indirecte belastingen
Een onderzoek van ITEP, een onafhankelijke denktank in Washington DC, stelt vast dat de manier waarop Amerikaanse staten belasting heffen indirect de kloof tussen hogere en lagere inkomens vergroot, in plaats van deze te verkleinen. De lage en midden-inkomens betalen netto veel meer belasting dan de hogere.
 
“Het wordt hoog tijd dat de politiek eens gaat nadenken over hoe belastingen eerlijker kunnen,” aldus Matt Gardner, ITEP executive director. Gemiddels betaalt de onderste 20% van de belastingbetalers het dubbele (10,9%) van de hoogste 1% veelverdieners – die slechts 5,4% betaalt, wanneer je alle directe en indirecte belastingen optelt.  Juist in staten die pronken met lage inkomstenbelastingen is de situatie in feite net omgekeerd.  
Daarmee hebben de staten gemiddeld dus eerder een regressief dan een progressief belastingstelsel. Een van de redenenen is de grotere afhankelijkheid van indirecte beastingen als de BTW wat betreft het staatsinkomen. 
 
Er worden grote verschillen geconstateerd tussen de verschillende staten. Zo betaalt de onderste 20% van de inwoners van Washington (state) gemiddeld 16,8% belasting, de hoogstverdienende 1 procent betaalt 2,4%. In Florida is dat resp. 12,9 en 1,9%.
Het meest ‘eerlijk’ en gelijk zijn de percentages in Delaware: 5,5% (laagste 20 procent) versus 4,8% voor de veelverdieners. Als goede tweede volgt Californië met resp 10,5 en 8,7%.
 
Gerelateerde artikelen