Onderzoek: ‘Grote beleggers in VS gebruiken ESG om risico’s te verminderen’

ESG is voor Amerikaanse investeerders vooral de 'G'

Volgens een enquête van de Amerikaanse Stanford Graduate School of Business, uitgevoerd met hulp van het MSCI Sustainability Institute, blijkt dat grote institutionele beleggers, zoals vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen, de nadruk leggen op governance en klimaatverandering boven andere ESG-factoren. Verder wordt governance door meer dan twee derde van de investeerders als het belangrijkste element beschouwd, terwijl klimaatverandering de belangrijkste milieu-overweging is. Dat schrijft de Stanford Business School in een artikel op de website.

  • Governance en klimaat belangrijkste ESG-factoren voor beleggers
  • Sociale ESG-aspecten krijgen steeds minder aandacht
  • Relatieve ESG-beoordeling voorkomt uitsluiting hele sectoren

Ondanks het feit dat ESG één geheel zou moeten zijn, lijkt de sociale component in toenemende mate te worden genegeerd. Onderwerpen zoals werkplekdiversiteit en interne loonverschillen worden door beleggers als secundair beschouwd, vooral in vergelijking met de harde governance- en milieufactoren. Zelfs kwesties als dataveiligheid en privacy, die vooral in Europa van belang zijn, krijgen minder aandacht.

Bijna de helft van de respondenten ziet ESG als essentieel in hun investeringsproces om te voorkomen dat enkele bedrijven in hun portefeuille slecht presteren en zo de algehele winst drukken

ESG als risicobeheersingstool

Het onderzoek in de VS toont aan dat ESG aan de andere kant van de Atlantische oceaan vooral wordt gebruikt om risico’s te beheersen, in plaats van als een middel om uitzonderlijke rendementen te genereren. Bijna de helft van de respondenten ziet ESG als essentieel in hun investeringsproces om te voorkomen dat enkele bedrijven in hun portefeuille slecht presteren en zo de algehele winst drukken. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin

Tijdshorizon van ESG-invloeden

Er is een duidelijk verschil in hoe beleggers de impact van governance en klimaatrisico’s inschatten. Governancekwesties worden gezien als factoren die de komende twee jaar invloed zullen hebben op prestaties, terwijl klimaatkwesties een langere termijnvisie hebben, met gevolgen die naar verwachting over twee tot vijf jaar zichtbaar zullen zijn.

Benadering van ESG-beoordelingen

Beleggers geven de voorkeur aan een relatieve beoordeling van de ESG-prestaties van bedrijven, in plaats van een absolute beoordeling, ongeacht de sector. Dit betekent dat een bedrijf in een ‘slechte’ sector, zoals kolen of tabak, toch een hoge ESG-score kan behalen door andere ESG-factoren goed te beheren. Omgekeerd kan een bedrijf in een ‘goede’ sector een lage score krijgen door slechte beheersing van deze factoren.

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Gerelateerde artikelen