Onderzoek: golf van bedrijfsverkopen op komst

Veel ondernemers willen hun bedrijf verkopen en er zijn kopers bij de vleet.

Eén op de drie ondernemers vindt het een goed moment om een ander bedrijf te kopen (34 procent) óf te verkopen (33 procent). Ruim een derde verwacht dat de markt voor overnames dit jaar verder zal aantrekken. 

Dat blijkt uit de nieuwe driemaandelijkse Europese overnamemonitor van Marktlink, een specialist in bedrijfsovernames. Marktlink peilde het sentiment onder directeuren en leidinggevenden van meer dan 1000 Europese MKB-bedrijven.

Marktlink verwacht dat er een golf van transacties aan zit te komen. Ondernemers zijn crisismoe, waardoor veel ondernemers klaar zijn om hun bedrijf te verkopen. Naast defensieve redenen zoals leeftijd of ‘toe zijn aan wat nieuws’, is verkoop vaak ook offensief gedreven, stelt Marktlink. Een koper kan geld en kennis toevoegen aan een bedrijf, dat daardoor sneller kan groeien. Bijvoorbeeld door bedrijven bij te kopen of nieuwe buitenlandse markten te betreden, aldus de Marktlink.

Bijna de helft van de Nederlandse ondernemers (48%) is van plan binnen vijf jaar te verkopen, ruim driekwart (78%) wil binnen dezelfde periode een ander bedrijf aankopen. Volgens Marktlink zit er geld genoeg in de markt om overnames te financieren.

Belgen nog positiever
Belgische ondernemers zijn het meest positief over de overnamemarkt ten opzichte van hun collega’s in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Bijna twee derde van de ondervraagde ondernemers in België vindt het een goed moment om een bedrijf te kopen. Van de ondervraagden uit België zegt ruim een derde dat ze de afgelopen 12 maanden wel eens nagedacht hebben aan het verkopen van hun bedrijf.
 

Gerelateerde artikelen