Onderzoek: de belangrijkste aandachtspunten van CFO’s en Group Controllers

Wat staat je als controller de komende tijd te wachten? Consultancy organisatie Protiviti peilde bij 650 CFO's, corporate controllers en andere professionals in financieel management welke prioriteiten zij voor het komende jaar stellen. We zetten enkele hoofdpunten op een rijtje.
Vijf belangrijke contateringen zijn uit het onderzoek te destilleren:
 
1. Marge, niet marktaandeel
Mary Barra, CEO van General Motors, sprak deze woorden uit tegen haar senior management om aan te geven hoe ze hun strategische doelen dienen te bereiken. Volgens Protiviti is GM er niet alleen in. ‘Margin & Earnings performance’ prijken bij de meeste respondenten bovenaan de lijst met prioriteiten. Door het bescheiden herstel over de afgelopen jaren bereiden finance functies de organisatie voor op de vele uitdagingen die op een gegeven moment werkelijkheid kunnen worden. Dit doen zij vooral door marges te bewaken en sterk de nadruk te leggen op werkkapitaalmanagement.
 
2. CFO’s zien meer verschillende prioriteiten
De horizon toont een steeds grotere verscheidenheid aan zaken die prioriteit zijn voor CFO’s.
 
3. Cybersecurity hebben steeds meer invoed op de financiele functie
IT veiligheid en privacy is al lang niet meer alleen een IT aangelegenheid. Het is een strategisch organisatorisch risico geworden. Het verbaast dan ook niet dat cyber veilighied hoog scoort op het lijstje aandachtspunten van CFO’s en controllers. De zorgen die daarbij spelen zijn tweeledig. Ten eerste zijn er zorgen over de veiligheid van de financiele informatie zelf. Ten tweede zijn er de effecten van onveiligheid binnen alle data op de financiële prestaties van de organisatie. Waar IT veelal het voortouw nam om de veiligheid te verbeteren en in stand te houden, is het volgens Protiviti nu een zaak die de board in zijn breedte hoog opneemt. Om die reden ligt er ook een taak voor finance.
___________________________________________________________________________________________________
CFO Ready na 5 dagen Strategisch Financieel Management
Wilt u als financieel vakman groeien in uw rol als strategisch partner? Zoekt u naar het juiste gereedschap om te sparren met de CEO? Volg dan deze unieke vijfdaagse masterclass. Ontvang perfect inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO. Meld u direct aan.
___________________________________________________________________________________________________
 
4. Een eenduidige, real time versie van de waarheid
Om de algehele business prestaties en strategische planning te verbeteren, en om op waarde te sturen met gebruik van financiele data, willen financiele functies betere, acuratere en tijdigere processen realiseren. Zodoende moet kwaliteit van data collectie, analyse, rapportage, budgetting en forecasting opgeschroefd worden en beter benut. Het voorgaande zal vooral ingezet worden om winstgevendheidsanalyses te maken door een combi van gegevens over klanten, producten, operating units en geografische aspecten.
 
5. Leiders worden
Veel van de ondervraagde financials geven aan het komende jaar stappen te willen zetten op het vlak van leiderschap. Finance moet haar interne leiderschapscapaciteiten voor strategische planning en performance management verder uitbreiden.
 
Buiten deze hoofdpunten zijn er enkele andere zaken die opvallen in het onderzoek. Zo wordt er veel gewicht gehangen aan fiscale veranderingen en uitdagingen. Genoemd worden onder andere fiscale planning en forecasting, (Amerikaanse) fiscale wetgeving en interne regelgeving. Het zijn zaken die vorig jaar ook al hoog op de agenda stonden. Doordat er (nog steeds) gesproken wordt over een grondige herziening van de Amerikaanse belastingwetgeving en de ingrijpende internationale fiscale veranderingen, zoals Base Erosion en Profit Shifting van de OESO, staan ze met extra focus op de agenda. Hierdoor verwachten finance managers bovendien dat de vraag naar technische boekhoudkundige en fiscale expertise toe zal nemen.
 
Behalve dat de business sneller de benodigde informatie dient te krijgen, zeggen CFO’s zich ook in te zetten voor het preciezer en meer geintegreerd maken van traditionele performance management. Hiervoor gaat de aandacht vooral uit naar risicomanagement (Welke risico’s zijn verbonden aan onze voorspellingen?), analyse van winstgevenheid (Hoe winstgevend is dit klantkanaal eigenlijk?) en business intelligence.
 
Buiten de eerder genoemde aandacht voor leiderschap, geven de ondervraagde financials evenals voorgaande jaren ook aan meer aandacht te willen besteden aan zaken als schriftelijke communicatie, netwerken met collega’s, presenteren aan grote groepen, Six Sigma en continue verbetering. CFO’s, controllers en financieel managers erkennen volgens Protiviti dat de uitvoering van hun prioriteiten in toenemende mate afhankelijk is van hun vermogen buiten de functie te treden. Dit is zeker het geval als het gaat om het beheer van de marges, het uitvoeren van strategische planning en het aanpakken van cybersecurity risico’s.
 
Het volledige onderzoek is hier te vinden. 
Gerelateerde artikelen