Onderzoek: “Bedrijven in VS vaak onwetend over betalingsfraude”

Steeds grotere rol AI bij betalingsfraude
Een recent rapport wijst uit dat bijna de helft van de organisaties niet weet hoe vaak ze worden getroffen door betalingsfraude of wat de kosten hiervan zijn. Dit is zorgwekkend voor hoger financieel management, dat steeds vaker geconfronteerd wordt met nieuwe vormen van fraude zoals deepfake-aanvallen en identiteitsdiefstal. Dat schrijft de Amerikaanse website voor CFO’s in een artikel (‘ Many companies clueless about payment fraud, report claims‘).
  • Bedrijven vaak onwetend over betalingsfraude.
  • 22% van organisaties getroffen door deepfake-aanvallen.
  • Menselijke fouten belangrijkste oorzaak van betalingsfraude.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door het Amerikaanse betaalafhandelingsbedrijf Trustmi onder 516 finance professionals, blijkt dat 48% van de respondenten geen idee heeft hoe vaak hun organisatie de afgelopen 12 maanden het doelwit was van frauduleuze betalingspogingen. Bovendien zei 51% van de deelnemers dat ze niet weten hoeveel geld deze fraude hen heeft gekost. Dit gebrek aan inzicht vergroot het risico op aanzienlijke financiële verliezen en schaadt de strategische besluitvorming binnen bedrijven.

Gevaar van AI-gedreven fraude

Een verontrustend nieuw fenomeen is de opkomst van AI-gedreven deepfake-aanvallen, waarbij de identiteit van leidinggevenden wordt vervalst om frauduleuze betalingen te initiëren. Volgens het rapport heeft 22% van de ondervraagde organisaties al te maken gehad met deze vorm van fraude. Het feit dat veel bedrijven niet op de hoogte zijn van de mate waarin ze worden getroffen door deze aanvallen, benadrukt de noodzaak van een verschuiving naar geavanceerdere fraudebestrijdingsstrategieën. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Verouderde systemen verhogen kwetsbaarheid

Veel bedrijven vertrouwen nog steeds op verouderde systemen die niet opgewassen zijn tegen het groeiende aantal betalingscycli en transacties. Ongeveer 26% van de respondenten gaf aan dat hun betalingsprocessen nog grotendeels handmatig zijn, wat de kans op menselijke fouten vergroot. Menselijke fouten werden door 50% van de respondenten geïdentificeerd als de belangrijkste oorzaak van betalingsfraude. Dit geeft aan dat er een dringende behoefte is aan meer geautomatiseerde en robuuste betalingssystemen.

Gebrek aan overzicht

Het onderzoek toont ook aan dat ongeveer een kwart van de respondenten (23%) niet precies weet hoeveel technologieoplossingen betrokken zijn bij hun betalingsprocessen. Hoewel 69% van de bedrijven enige vorm van automatisering heeft geïmplementeerd, is slechts 5% volledig geautomatiseerd. Dit gebrek aan overzicht en centralisatie verhoogt de kans op fouten en frauduleuze activiteiten.

Oproep tot innovatie

Trustmi benadrukt in het rapport dat er behoefte is aan een verschuiving van gesiloëerde operaties naar een meer geïntegreerde aanpak. Bedrijven die voorop willen blijven lopen, moeten gebruikmaken van AI-gestuurde technologieën die realtime inzicht bieden in het gehele betalingsproces, van het onboarden van leveranciers tot de betalingsuitvoering. Dit zal niet alleen helpen bij het verminderen van fraude, maar ook bij het optimaliseren van de algehele financiële planning en management.

Gevolgen voor finance

Voor CFO’s en andere financiële leidinggevenden zijn deze bevindingen een duidelijke waarschuwing. Het onvermogen om betalingsfraude nauwkeurig te meten of te voorkomen kan niet alleen leiden tot directe financiële verliezen, maar ook tot ernstige reputatieschade en mogelijke juridische gevolgen. Financiële afdelingen moeten proactief investeren in geavanceerde technologieën en het bewustzijn binnen de organisatie vergroten om deze dreiging het hoofd te bieden.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen