Ondernemers vrezen milieuzones in steden

Dieselbusjes moeten worden vervangen maar elektrisch kan niet hetzelfde.

Bijna de helft van de ondernemers (43%) maakt zich zorgen over de komst van zero-emissiezones, aldus onderzoek van ANWB Zakelijk onder ondernemers in het MKB.

  • Volgend jaar worden dieselbusjes geweerd uit milieuzones in steden
  • Ondernemers moeten over van diesel op elektrisch, maar zien dat niet zitten
  • De overstap vraag om investeringen terwijl elektrisch minder kan dan diesel

Veel ondernemers moeten door de komst van de zero-emissiezones hun wagenpark gedeeltelijk of volledig vervangen. Vanaf 2025 mag er in veel steden niet meer met een dieselbestelwagen worden gereden. “Dit vergt niet alleen veel uitzoekwerk en geregel, maar ook een investering”, aldus Patrick van Weert, productmanager bij ANWB Zakelijk.

Er zijn ondernemers die tientallen bedrijfswagens bij een distributiecentrum hebben staan. Voor hen ligt er een nóg grotere klus in het verschiet, aldus ANWB Zakelijk. Daarnaast kunnen elektrische busjes nog geen zware ladingen vervoeren en met dat gewicht dezelfde lange afstanden afleggen als dieselbusjes.

Weinig ondernemers willen al over naar een elektrische bedrijfswagen. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ondernemers (34%) ervoor kiezen om de elektrische bedrijfswagen te leasen. Ruim een kwart van de ondernemers verwacht de overstap naar elektrisch rijden te bekostigen met eigen vermogen, terwijl 22 procent gedeeltelijk rekent op subsidies. (ANP)

Alarm over keuring dieselbusjes van ondernemers

Gerelateerde artikelen