Ondernemers: ‘OESO zet standaard internationaal fiscaal raamwerk’
MKB-Nederland en VNO-NCW stellen vast dat de OESO met het BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) -project de internationale fiscale standaard zet. De organisaties benadrukken dat er geen Brusselse koppen op de OESO-aanbevelingen mogen worden gezet. Dat zou volgens hen een mondiaal level playing field frustreren. Een verplichte Europese vennootschapsbelasting of andere verdergaande maatregelen moeten daarom achterwege blijven.
Belangrijk uitgangspunt van BEPS is dat zowel dubbele niet-belasting als dubbele belasting in de toekomst moet worden voorkomen. De aanbevelingen moeten eerlijke concurrentie tussen ondernemingen bevorderen. Ook maakt OESO duidelijk dat gezonde belastingconcurrentie tussen landen van belang is en mogelijk moet blijven.
De vijftien rapporten die nu zijn gepubliceerd hebben tot doel om het internationale fiscale stelsel te versterken en zij moeten in samenhang met elkaar worden bezien. De aanbevelingen dragen eraan toe bij dat beter kan worden vastgesteld waar waarde wordt gecreëerd voor de belastingheffing. Ook komt er meer gegevensuitwisseling tussen de landen, waardoor deze belastingregels beter kunnen worden uitgevoerd.
Positief is volgens MKB-Nederland en VNO-NCW dat het MKB onverkort toegang tot houdt de Nederlandse innovatiebox. ‘Maar, het blijft een pijnpunt dat deze regeling op een aantal punten moet worden beperkt’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Hiervoor willen zij graag compenserende maatregelen. ‘Innovatie moet namelijk méér worden gestimuleerd, niet minder’, stellen de beide organisaties.