Ondernemers niet blij met stoppen subsidie geschillencommissies
“Precies een jaar geleden stemde de voltallige Tweede Kamer nog tegen dezelfde bezuiniging,” aldus de ondernemersorganisaties, die vrezen dat het wegvallen van de subsidie het einde van de geschillencommies voor consumentenzaken betekent.
Zonder overheidsbijdrage worden geschillencommissies onbetaalbaar voor brancheorganisaties, wat zal leiden tot een 'domino van opzeggingen', zo stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Zij gaan ervan dat de Tweede Kamer zich opnieuw tegen de bezuinigingsplannen zal keren. De situatie noch de tegenargumenten zijn immers veranderd ten opzichte van een jaar eerder. Het bevreemdt de ondernemersorganisaties dat het ministerie de bezuiniging desondanks opnieuw probeert door te voeren.
Het bedrijfsleven draagt op vrijwillige basis jaarlijks 3,8 miljoen euro bij aan de kosten van de 55 bestaande geschillencommissies. De overheid neemt nu 1,1 miljoen euro voor haar rekening. De geschillencommissies zijn voor consumenten met klachten een laagdrempelig en goedkoper alternatief voor de gang naar de rechter. Het verdwijnen van de commissies, die bindende uitspraken doen, staat volgens MKB-Nederland en VNO-NCW haaks op het kabinetsbeleid om problemen buiten de rechtszaal om op te lossen en zo een hoge mate van consumentenbescherming te bieden.