Ondernemers hebben veel vertrouwen in eigen kunnen

Met alle zorgen en onzekerheden die de coronacrisis voor MKB bedrijven teweegbrengt, lijkt – als tegenbeweging wellicht – dat de onderlinge verbinding en saamhorigheid binnen MKB bedrijven toeneemt.

Dat is een belangrijke bevinding in de nieuwste editie van de MKB coronamonitor van Motivaction en MKB Servicedesk. Werknemers nemen hun verantwoordelijkheid en zetten de schouders eronder.

Twee derde van de werkgevers in het onderzoek ziet dat de onderlinge saamhorigheid toeneemt. Eenzelfde aantal constateert dat werknemers de toekomst van het bedrijf nu meer dan voorheen als een gezamenlijke verantwoordelijkheid zien. Bij 40 procent van de werkgevers starten medewerkers dan ook op eigen gelegenheid diverse initiatieven om het bedrijf verder te helpen.

Meeste werkgevers in control
De overgrote meerderheid (84%) van de werkgevers geeft aan dat het hen lukt om het sentiment onder de medewerkers te polsen. Eveneens 84 procent van de ondernemers heeft voldoende overzicht op wat er in het bedrijf gebeurt. Desalniettemin geeft slechts 62 procent aan dat ze ook echt goed zicht hebben op wat werknemers doen.

Werkvoorraad onvoldoende
Ruim 40 procent van de werkgevers heeft op het tijdstip van het onderzoek onvoldoende werkzaamheden voor alle medewerkers. De terugloop in uren bedraagt gemiddeld 61 procent, maar de verschillen zijn groot: bij een derde bedraagt de terugloop minder dan 25 procent, bij ruim de helft bedraagt deze meer dan 50 procent. 

Werkgevers geven dan ook aan maatregelen te nemen. 14 procent heeft trainingen en opleidingen geannuleerd. 12 procent laat vakantiedagen opnemen en verder worden bonussen (7%) en vakantiegeld (7%) uitgesteld. Een kwart van de werkgevers denkt na over wat te doen met medewerkers die door de crisis boventallig zijn of dreigen te worden.

Vertrouwen in overheidsmaatregelen lijkt iets afgenomen
Twee weken geleden gaf nog 10 procent van de ondernemers aan vol vertrouwen te hebben in de overheidsmaatregelen, nu is dat percentage gedaald naar 6 procent. Het aantal ondernemers dat vreest dat de maatregelen onvoldoende zijn is gelijk gebleven: dit is ruim de helft.

Een flink deel van het MKB ligt stil. 15 procent van de MKB’ers en 38 procent van de ZZP’ers hebben alle activiteiten als gevolg van de coronacrisis moeten staken. 4 procent van de MKB’ers en 2 procent van de ZZP’ers heeft het daarentegen drukker dan anders. Een kwart van de ondernemers heeft inkomenssteun aangevraagd. Andere veelgenoemde maatregelen op de korte termijn zijn:
● Niet noodzakelijke uitgaven stopzetten (52%, was 60%)
● Investeringen uitstellen (35%, was 44%)
● Strakker financieel plannen (40%)

Vertrouwen in eigen kunnen is onverminderd groot.
Qua sentiment zijn er geen wijzigingen met twee weken geleden. Het is nog steeds zo dat veel ondernemers er vertrouwen in hebben dat ze de coronacrisis gaan overleven, maar dat ook een substantieel deel van de ondernemers twijfelt of er wel voldoende buffers zijn. Ruim 40 procent van de ondernemers ziet (ook) kansen.

● Circa 70 procent van de ondernemers heeft er vertrouwen in dat het bedrijf de coronacrisis overleeft. Daar staat tegenover dat ongeveer één op de vijf ondernemers er rekening mee houdt dat het bedrijf gaat omvallen.

● Een groot deel van de ondernemers (ruim de helft) verwacht zelf voldoende buffers te hebben, maar 40 procent verwacht dat de eigen financiële buffers onvoldoende zullen zijn.

Gerelateerde artikelen