Ondernemer voldoet met fotografiewerkzaamheden aan urencriterium

Rechtbank Noord-Nederland heeft geoordeeld dat een ondernemer met zijn fotografiewerkzaamheden voldeed aan het urencriterium en dat hij recht heeft op de zelfstandigenaftrek.

De ondernemer had in 2011 een eenmanszaak op het gebied van fotografie. Daarnaast voerde hij schilderwerkzaamheden uit. De hiermee behaalde inkomsten zijn als resultaat uit overige werkzaamheden aangegeven.

In geschil is of de ondernemer met de fotografiewerkzaamheden in 2011 aan het urencriterium voldoet. Volgens Rechtbank Noord-Nederland is dat het geval.

De man heeft telkens meteen of kort na het verrichten van zakelijke werkzaamheden voor de onderneming, de betreffende activiteiten genoteerd in de agenda. Meer dan het bijhouden van een dergelijke primaire registratie kan niet worden gevraagd, nu daarmee een afdoende controle achteraf mogelijk wordt gemaakt. Er is geen sprake geweest van louter een registratie achteraf die in belangrijke mate steunt op grove schattingen of globale stelposten, aldus de rechtbank.

Gelet op de aard van fotoreizen acht de rechtbank voorts aannemelijk dat de hiervoor verantwoorde uren een voldoende betrouwbaar beeld van de werkelijkheid geven, ondanks dat deze berusten op een schatting en toelichting achteraf. Inherent aan dergelijke reizen is immers dat het ondoenlijk is om precies te bepalen hoeveel uren nu aan de ondernemingsactiviteiten zijn besteed, aangezien de gehele aaneengesloten periode van de reis in het kader van de onderneming heeft plaatsgevonden.

(Bron: Fiscanet

Gerelateerde artikelen