Ondernemer verwijt accountant gebrek aan informatie

Door gebrekkige informatievoorziening zou een accountant een van zijn klanten flink gedupeerd hebben. Deze ondernemer stapte met succes naar de klachtencommissie van de NBA en vervolgde zijn weg bij de tuchtrechter in Zwolle.

In de kern verwijt hij de accountant dat hij door gebrekkige informatie ineens een illegale pensioenvoorziening bleek te hebben. Bij een verzekeraar had hij een pensioen lopen. Dat vulde hij aan met eigen middelen uit zijn BV. Niets aan de hand, zo leek, tot in 2007 wetgeving veranderde. ‘In 2012 zeiden ze me ineens dat ik een illegale combinatie had van twee pensioenen. Daar werd ik nogal door overvallen. Zeer verontrustend’, zei de klager tegen de Accountantskamer.

Hij vroeg zijn accountant herhaaldelijk om opheldering maar kreeg geen reactie. Ook keerde hij jaarlijks dividend uit. Maar door een dalende marktrente had hij eigenlijk een negatief eigen vermogen en mocht hij helemaal geen dividend uitkeren. Op vragen hierover kreeg hij geen reactie, zo zei hij zelf. Uiteindelijk besloot hij zelf zijn pensioenvoorziening te beëindigen.

De gedaagde AA vond het persoonlijk een groot verlies dat hij voor de tuchtrechter moest verschijnen. Dat de klager zich financieel gezien als leek presenteerde, was niet de waarheid. De administratie van de BV werd door de klager zelf verwerkt. De accountant geeft geen pensioenadvies. Wel gaf hij veranderde regelgeving door via een nieuwsbrief. De NBA vond uiteindelijk in de klachtenprocedure 3 van de 5 klachten gegrond. De accountant startte daarop een schadeprocedure via zijn verzekering. ‘Maar de klager wilde niet meewerken. Dat hij niets vernomen zou hebben, komt volledig voor zijn rekening.’

Wel erkende de accountant dat hij in een jaarrekening een fout had gemaakt. Dat is later hersteld. De AA zei bang te zijn dat na een vonnis van de Accountantskamer de klager naar de civiele rechter stapt voor de volgende schadeprocedure. ‘Ik sta nog altijd open voor suggesties om deze klacht op te lossen.’

Vonnis over 10 weken.

Zaaknr. 15/67

(Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle)

Gerelateerde artikelen