Omzet groothandel neemt 1,5 procent toe in 2020
Dat verwacht het ING Economisch Bureau.
De sector staat vooral onder druk van een zeer gematigde groei van de binnenlandse investeringen. De omzetontwikkeling doet in alle sectoren binnen de groothandel een stapje terug. Voor groothandels in voedingsproducten en in non-food consumentengoederen blijft de schade beperkt en is dankzij koopkrachtverbetering een groei van ruim drie procent haalbaar.
Tegenwind voor groothandel
De groothandel was het afgelopen decennium de sterkst groeiende sector van allemaal. De Nederlandse economie groeide met gemiddeld 1,6 procent per jaar, de groothandel met ruim vier procent. “In 2020 zit het tij tegen omdat de ontwikkeling van de bouw en de industrie stagneert. Bovendien wordt de groei van de Nederlandse in- en uitvoer geremd door aanhoudende onzekerheid over het internationale handelsbeleid en de brexit”, stelt Henk van den Brink, sectoreconoom bij ING. Omdat de groei in de groothandel die zich richt op consumentengoederen op peil blijft, komt de groei voor de gehele groothandel uit op hetzelfde niveau als de bbp-groei, namelijk 1,5 procent.
Food groothandel sterkste groeier
De omzetgroei voor food groothandels is in 2020 iets lager dan in 2019, maar blijft met +3,5 procent fors. De vooruitzichten voor de binnenlandse afzet zijn positief. Supermarkten en horeca profiteren namelijk van hogere consumptieve uitgaven dankzij loonstijgingen, meer banen en lagere belastingen. Het perspectief voor de buitenlandse afzet van food groothandels is door de internationale spanningen echter matig. De aanstaande brexit drukte in de afgelopen twee jaar al zijn stempel op de foodexport naar het Verenigd Koninkrijk. Het hamstereffect dat voor andere producten zichtbaar was, gold niet voor food producten en de exportwaarde stagneerde. Voor 2020 zijn de exportvooruitzichten naar het V.K. waarschijnlijk minder gunstig dan in 2019.
Gemengd beeld bij overige groothandels
Bij non-food groothandels is het verschil in omzetgroei tussen consumenten- en kapitaalgoederen groot. Door het aanhoudende koopkrachtherstel valt ook in 2020 omzetgroei te verwachten voor groothandels in non-food consumentengoederen (+2,5%). Overigens tempert de aanhoudende druk op de afzetprijzen van internetverkopen de omzetgroei. Groothandels in kapitaalgoederen hebben een uitdagend 2020 voor de boeg. De omzet van de groothandel in bouwmaterialen groeit na zes zeer sterke jaren in 2020 naar verwachting minimaal (+0,5%). Evenals bouwbedrijven ondervindt deze sector ook last van de stikstof- en pfas-problematiek. De omzetgroei in de groothandel in industriemachines bedraagt ongeveer 1,5 procent, die in de ICT-groothandel stagneert. Oorzaak van deze matige groei is de sterke terugval van de bedrijfsinvesteringen.