Omzet accountantskantoren neemt toe, maar de kosten ook 

Tarieven, personeel en kosten stijgen, maar declarabiliteit stagneert

In 2022 hebben accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren die zijn aangesloten bij NOAB of Fiscount opvallend goede prestaties geleverd. De omzet groeide gemiddeld met 10,3 procent in de omzet en het resultaat na managementbeloning steeg met 14,6 procent.

Dit komt naar voren in de dertiende editie van de Benchmark Kantoorcijfers, uitgevoerd in de zomer van 2023. Het onderzoek vond plaats onder 425 deelnemende kantoren. De cijfers zijn te vergelijken met die van 2022.

Het gemiddelde kantoor behaalde in dat jaar een omzet van 710.000 euro en had 6,8 fte in dienst. De totale bedrijfskosten stegen in 2022 gemiddeld met tien procent ten opzichte van 2021. Vooral de kosten voor ICT-software hakten erin, met een stijging van 17,9 procent. ICT-kosten vormden de op één na grootste kostenpost van de kantoren, met een gemiddeld aandeel van 7,8 procent in de totale kosten. Het personeel vormt verreweg de grootste kostenpost, met een aandeel van 47,5 procent in de totale kosten.

Het gemiddelde kantoor voegde in totaal 674.000 euro aan waarde toe en realiseerde 245.000 euro aan resultaat vóór managementbeloning. Na aftrek van managementbeloning bedroeg het resultaat in 2021 95.000. 

Meer vacatures

Het aantal openstaande vacatures steeg in 2023 tot 16,4 procent van het personeelsbestand, wat overeenkomt met één fte per kantoor. Desondanks groeiden de kantoren qua personeelsbestand met een gemiddelde van bijna vijf procent ten opzichte van het voorgaande jaar. 

De omzet per medewerker steeg in 2022 met 8,4 procent, terwijl de declarabiliteit nagenoeg gelijk bleef op 77 procent. De omzet per medewerker, inclusief de kantoorhouder, vertoonde een groei naar 103.400 euro. De hogere omzet is dus overwegend het gevolg van doorgevoerde tariefstijgingen en efficiëntieverbetering.

(On)voldoende winst

Het aantal kantoren dat in 2022 niet voldoende winst behaalde om een managementbeloning van 60.000 euro per fte te rechtvaardigen, is met 35 procent afgenomen, tot vijftien procent. 

Vooral kleine kantoren, met maximaal twee fte’s hebben moeite om voldoende winst te maken. Ruim een derde van de kantoren met maximaal twee fte leed verlies wanneer de standaard managementbeloning als maatstaf werd gebruikt. Hoe groter de kantoren, hoe minder er in de rode cijfers duiken. Een uitzondering vormen de eenpitters, die presteren beter dan alle anderen, met een gemiddelde omzet van 109.500 euro.

Activiteiten

Het grootste deel van de omzet is nog steeds afkomstig van administratieve verwerkingen en het opstellen van jaarrekeningen, wat in totaal goed was voor 64 procent van de omzet. Dat is iets meer dan in het voorgaande jaar (61%). 

Het aandeel van adviesgerichte werkzaamheden daalde van zestien naar vijftien procent van de omzet. Het percentage omzet uit het verzorgen van aangiften en de loonadministratie bleef stabiel op negentien procent.

Lees ook: ING: verdere digitalisering accountancy nodig
 

Gerelateerde artikelen