‘Omzet accountantskantoren gaat gemiddeld 1,5% per jaar stijgen’

De omzet van accountantskantoren zal de komende twee jaar met gemiddeld 1,5% per jaar stijgen. Dat is de verwachting die ABN Amro uitspreekt in de vandaag gepubliceerde ’Sectorprognoses zakelijke dienstverlening’.

De afgelopen twee jaar nam met de aanhoudende economische groei de omzet van de zakelijke dienstverlening flink toe. ABN Amro schat in dat de omzet in 2015 met 6,5% is gestegen. Ook voor 2016 en 2017 is het beeld overwegend positief.

De omzetontwikkeling van accountantskantoren loopt achter bij die van de andere branches. Pas in 2015 nam de omzet in deze branche weer toe, zij het slechts met 1%. Een hoge tariefdruk bij standaardwerkzaamheden speelt deze branche parten. De branche tracht de tariefdruk te compenseren met meer margegenererende adviesdiensten. Dit blijkt echter moeilijk van de grond te komen.

De bank verwacht wel dat de omzet verder gaat groeien, mede omdat meer maatschappelijke organisaties wettelijk controleplichtig worden. Verder vormt het extra werk dat voortvloeit uit de overheveling van taken van de rijksoverheid naar gemeenten een mooie opsteker, evenals de verdere groei van het aantal overnames en fusies.

Niettemin blijft de omzetgroei beperkt vanwege de aanhoudende prijsdruk en daarmee samenhangende automatisering/digitalisering van bedrijfsprocessen. Voor de komende twee jaar voorziet ABN Amro een omzetstijging van gemiddeld 1,5% per jaar.

• ABN Amro: Sectorprognoses zakelijke dienstverlening

Gerelateerde artikelen