Omzet accountants nauwelijks gedaald in derde kwartaal

Accountants en andere bedrijven in de zakelijke dienstverlening hadden het in het derde kwartaal wederom zwaar vanwege de coronacrisis, maar leverden minder omzet in dan een kwartaal eerder. Dat komt met name omdat de reisbranche minder hard werd geraakt dan in het tweede kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In juli, augustus en september draaiden bedrijven in de zakelijke dienstverlening zo'n 14 procent omzet minder dan in dezelfde maanden een jaar eerder. In het tweede kwartaal ging de omzet nog met 18,5 procent omlaag. De reisbranche zette in het derde kwartaal ruim 60 procent minder om dan een jaar eerder, wat minder is dan de daling van 89 procent die in het tweede kwartaal werd geregistreerd. Ook reclamebedrijven, markt- en opinieonderzoekers, uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars hadden te maken met flinke omzetdalingen.

Bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) was de omzet in het derde kwartaal 0,6 procent lager dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal was de 1,9 procent lager dan een jaar eerder, de eerste omzetdaling in 5 jaar tijd.

Met de rechtskundige dienstverlening, zoals de advocatuur, deurwaarders, notarissen en rechtswinkels ging het juist goed. Deze branche zette als enige meer om dan een jaar eerder, met een plus van bijna 4 procent.

Ondanks de dalende omzetten hebben ondernemers in de zakelijke dienstverlening meer vertrouwen in de toekomst. Zij zijn veel positiever gestemd over de economie en hun bedrijf dan een kwartaal eerder. Maar ze zijn nog steeds somberder gestemd dan in de periode voor de coronacrisis.