Omvang fraude Petrobras nog onbekend

Petrobras publiceert vandaag haar cijfers van het derde kwartaal zonder een voorziening van de fraude die jarenlang door de werknemers van het bedrijf is gepleegd. Het Braziliaanse olieconcern heeft nog altijd niet inzichtelijk in wat de omvang van de fraude is.
Door een mislukte poging om duidelijkheid te krijgen over de omvang van een grootschalige corruptiezaak, publiceerde Petrobras vandaag haar voorlopige cijfers exclusief de fraudevoorziening. Die zou volgens Braziliaanse media wel eens twintig miljard dollar kunnen bedragen.
Afschrijving
Om in de resultaten rekening te kunnen houden met de fraude, moet Petrobras van allerlei activiteiten en bezittingen opnieuw de waarde vaststellen. Er bleek echter nog geen duidelijkheid te zijn over de manier waarop de afschrijvingen doorgevoerd moeten worden, zo bleek vandaag bij publicatie van de cijfers. Hiervoor wil Petrobras de informatie gebruiken die vergaard wordt uit hoorzittingen.
Fraude
Bij het financiële schandaal binnen Petrobras gaat het om steekpenningen, witwassen en verduistering van middelen door werknemers. Het bedrijf zoud zich daarnaast jarenlang hebben laten omkopen door toeleveranciers in ruil voor opdrachten. Ook SBM Offshore, een Nederlandse leverancier van opslag- en productieschepen, zou hierbij betrokken zijn.
Gerelateerde artikelen