Omkering bewijslast en verzuimboete wegens niet tijdige aangifte

Is er reden voor omkering en verzwaring van bewijslast vanwege het niet tijdig doen van een aangifte? Gerechtshof Den Bosch heeft hierover geoordeeld.

In een procedure is in hoger beroep in geschil of een particulier niet de vereiste aangifte heeft gedaan als bedoeld in artikel 27e, lid 1 AWR en er op die grond reden is voor omkering en verzwaring van de bewijslast.Gerechtshof Den Bosch oordeelt dat de vereiste aangifte niet is gedaan indien is komen vast te staan dat de particulier is uitgenodigd tot het doen van aangifte en deze vervolgens niet tijdig aangifte heeft gedaan. Dit volgt uit HR 24 juni 2016, 15/02345, ECLI:NL:HR:2016:1268, met welk arrest de rechtbank nog geen rekening heeft kunnen houden.

Het gerechtshof leidt uit het arrest af dat de rechtbank is uitgegaan van een onjuist toetsingskader, aangezien zij heeft geoordeeld dat de belastinginspecteur bij betwisting aannemelijk dient te maken dat de particulier niet alleen is uitgenodigd tot het doen van aangifte, maar ook dat hij daartoe op de voet van artikel 9, lid 3, AWR is aangemaand.

Voor het belopen van een verzuimboete op de voet van artikel 67a AWR is wel vereist dat de belastinginspecteur bij betwisting aannemelijk maakt dat de particulier niet alleen is uitgenodigd tot het doen van aangifte, maar dat deze ook de aanmaning tot het doen van deze aangifte heeft ontvangen.

Met toepassing van dit toetsingskader is het gerechtshof van oordeel dat de (met omkering van de bewijslast) vastgestelde aanslag grotendeels in stand blijft en dat de verzuimboete moet worden vernietigd, aangezien niet aannemelijk is dat de particulier de aanmaning tot het doen van de aangifte heeft ontvangen.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen