Ombudsman: Belastingdienst mocht geluidsopnamen niet weigeren

De Nationale ombudsman heeft geoordeeld dat de Belastingdienst geen gegronde redenen had om te weigeren dat een man geluidsopnamen maakte van een boekenonderzoek en een hoorzitting over de behandeling van zijn klacht.

Betrokkene, een taxichauffeur, had bij de ombudsman geklaagd over de gang van zaken bij de aanslagregeling inkomstenbelasting 2010, 2011 en 2012. Hij mocht van de Belastingdienst van een aantal belangrijke gesprekken geen geluidsopnamen maken en er gingen meer dingen mis. De onderzochte gedragingen van de Belastingdienst met betrekking tot het maken van geluidsopnamen, de rechtsmiddelenverwijzing, gelegenheid om te reageren op een controlerapport en het aanmerken van een e-mail als bezwaarschrift zijn niet behoorlijk vanwege schending van het vereiste van transparantie en het vereiste van goede informatieverstrekking. De man had wel zelf melding moeten maken van het feit dat hij geluidsopnamen wilde maken, zo oordeelt de ombudsman.

De minister van Financiën krijgt van de ombudsman de aanbeveling in brieven expliciet te verwijzen naar de bijlage over de mogelijkheid van beroep, zodat de betrokken burger het kan doorgeven als de bijlage ontbreekt.

Gerelateerde artikelen