OM wil 21 maanden cel voor omkoping Google
Over deze zaak publiceerden we eerder: 'Niet Google, maar wij zijn opgelicht'
Hij zou een bestuurder van Google hebben omgekocht om de huur van een datacentrum in de Eemshaven verlengd te krijgen. Dat maakte dit datacentrum bij een potentiële verkoop fors meer waard.
Ook wordt hij verdacht van fraude en deelname aan een criminele organisatie, bleek maandag uit de derde zittingsdag in deze strafzaak in de rechtbank in Zwolle. Rudy S. was de grote man van vastgoedbedrijf TCN. Dat bedrijf verkeerde in 2008 in de kredietcrisis in zwaar weer. Er moest voor 140 miljoen euro aan bezittingen worden verkocht omdat de banken moeilijker werden in het verstrekken van kredieten.
Het datacentrum in de Eemshaven en een in Groningen konden tientallen miljoenen euro's opleveren. S. profileerde zich in die jaren als 'het geweten van de vastgoedsector', zo omschreef de officier van justitie. Maar het geweten liet de vastgoedman in de steek toen hij naar topman Simon Tusha van Google stapte om samen de boel te misleiden. Met een omkoopsom van in totaal 1,7 miljoen euro werd de huur van het datacentrum verlengd.
Aanvankelijk was het de bedoeling geweest de twee datacentra door Google voor 135 miljoen euro te laten kopen. Hiervan zou dan 10 miljoen euro in de zakken van de Google-topman vloeien.
Coke
Het onderzoek begon verrassend en tamelijk spectaculair. Het Amerikaanse Department of Justice had in een onderzoek naar een van de grootste cocaïnehandelaren van de staat Pennsylvania een computer in beslag genomen. De eigenaar van die computer, een zekere Howard Weinberg, had zijn rekening ter beschikking gesteld. Via die rekening werden mogelijk miljoenen dollars witgewassen. Onderdeel van de geldstromen via een BV van hem op belastingparadijs Dominica waren gelden van TCN. Het OM, dat in 2015 door de Amerikanen werd ingelicht, vermoedt dat dit steekpenningen waren.
Tegen de vrouw van S., de 51-jarige Saskia van B., is 15 maanden cel geëist. Zij was feitelijk leidinggevende bij het bedrijf. Ook twee dochterbedrijven van TCN speelden een rol bij de omkoping, meent de officier. Zij moeten wat het OM betreft 1 miljoen en 650.000 euro boete betalen. Ook moeten ze 22 miljoen euro aan 'criminele winst' aan de staat betalen, als het aan het OM ligt. Daarnaast ligt er een vordering van de curatoren van enkele TCN-bv's. Ze willen dat de verdachten zeven ton aan uitgekeerde smeergelden aan de boedel uitbetalen.
Volgens de verdachte vastgoedondernemer en zijn 51-jarige partner is er sprake van een opzetje door de Amerikaanse Google-bestuurder met een handlanger. Ze zijn misleid door de criminele organisatie rond Tusha. S. huurde Weinberg in als onafhankelijk makelaar. Via hem werd het huurcontract met Google verlengd. Volgens de twee verdachten speelden Tusha en Weinberg achter hun ruggen om informatie aan elkaar door. Van B.: “We zijn, plat gezegd, genaaid.''
Hoe belangrijk het Google-contract was voor TCN bleek al eerder dit jaar uit de tuchtzaak tegen de accountant van KPMG. De accountant keurde de jaarrekening 2010 goed. Maar vastgoedbedrijf TCN maakte helemaal geen 11 miljoen euro winst, zoals in de jaarrekening staat, maar juist 64 miljoen euro verlies, meenden de curatoren.
Donderdag komen de raadslieden aan het woord. Daarna bepaalt de rechtbank wanneer het vonnis wordt bepaald.
Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle