OM vreest witwaspraktijken met pinautomaten voor bitcoins
Dat meldt de NOS.
In Nederland staan nu dertien bitcoin-pinautomaten. Twaalf daarvan zijn het afgelopen half jaar geplaatst. De apparaten accepteren vaak grote sommen cash geld.
Vooral het feit dat het geld anoniem gestort kan worden, vormt een risico, zegt officier van justitie Anita van Dis. In veel gevallen vragen websites en pinautomaten waar je cash kunt inleveren voor bitcoins ook om een vorm van legitimatie. Maar voor de meeste bitcoin-pinautomaten geldt dat niet. Daar kun je tot 5000 euro in stoppen zonder identiteitsbewijs.
Zo kun je je geld op een anonieme bitcoinwallet zetten. Die wallet, een soort digitale portemonnee, hoeft niet aan persoonsgegevens gekoppeld te zijn. De transacties en bedragen die vervolgens tussen die wallets plaatsvinden zijn weliswaar openbaar, maar wie erachter zit, kan onbekend blijven. Daarna kunnen de bitcoins in binnen- of buitenland weer worden uitgekeerd en is de herkomst van het geld verdoezeld.
Extra risico is dat er geen controle is op de automaten en hun exploitanten, bijvoorbeeld door de Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten.