OM verdenkt EY van niet melden verdachte transacties in zaak Vimpelcom
Dat staat in een persbericht dat het OM donderdagavond heeft uitgebracht over een schikking met telecombedrijf Telia (voorheen TeliaSonera). Telia heeft een corruptiezaak met justitie in Nederland voor 274 miljoen euro (bijna 230 miljoen euro) geschikt. Drie in Rotterdam gevestigde dochterbedrijven van Telia zijn akkoord gegaan met een voorstel van het Openbaar Ministerie (OM) om de zaak op deze manier af te handelen.
Steekpenningen
Het OM maakte de transactie donderdagavond bekend. De zaak draait om omkoping en valsheid in geschrifte in Oezbekistan. Volgens justitie betaalden de Nederlandse dochterbedrijven de oudste dochter van de toenmalige president van het Aziatische land, Islam Karimov, jarenlang steekpenningen. Ze maakten daarbij gebruik van de Nederlandse financiële sector.
Ook met de Amerikaanse autoriteiten heeft de multinational, die het hoofdkantoor in Stockholm heeft, een schikking getroffen. In totaal is het aan alle transacties 965 miljoen dollar kwijt (809 miljoen euro). Het OM vindt dat “een passende afdoening''. “Corruptie zorgt voor concurrentievervalsing en het vormt een ernstige aantasting van de integriteit van overheden, met grote morele en politieke gevolgen'', schetst justitie de ernst van de zaak. “Door een internationale aanpak wordt duidelijk gemaakt dat corruptie niet wordt getolereerd en dat hoge straffen worden opgelegd.''
De dochter die de steekpenningen in ontvangst nam, Gulnara Karimova, controleerde de telecommarkt van de voormalige Sovjetrepubliek, constateerde de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) na onderzoek. “Zonder haar toestemming was het onmogelijk om op de Oezbeekse telecommarkt te opereren.'' Telia betaalde Karimova via een brievenbusfirma op Gibraltar zeker 314 miljoen dollar (263 miljoen euro). Ook gingen vele miljoenen naar liefdadigheidsinstellingen. Een aantal daarvan was volgens het OM gelieerd aan Oezbeekse overheidsfunctionarissen.
EY verdachte
Het OM laat weten dat nog meer onderzoek lopen naar de corruptiezaak. Zo wordt ING ervan verdacht “ongebruikelijke transacties'' door een ander betrokken bedrijf, Vimpelcom, niet of te laat te hebben gemeld. Ook neemt het OM accountantskantoor EY op de korrel. “Het OM onderzoekt behalve de rol van de bank ook de rol van de accountant. Het accountantskantoor van Vimpelcom is als verdachte aangemerkt. Zij worden verdacht van het niet-melden van verdachte transacties bij de FIU. Het onderzoek is nog gaande,” aldus het OM.
(ANP/OM)
Lees ook: