OM: ‘Meneer was accountant; hij heeft zijn functie ernstig misbruikt’. Hoofd financiën verduisterde 2,8 miljoen

In fraudezaak ontbrak 4-ogen principe

Het financieel hoofd van de vestigingen in de Benelux van een Amerikaanse heftruckfabrikant wist in krap 9 jaar tijd ruim 2,8 miljoen euro te verduisteren. Tegen hem is 4 jaar cel geëist. ,,Meneer was accountant. Hij heeft zijn functie ernstig misbruikt”, meende de officier van justitie.

,,Jullie zijn gewoon dom”, zei de 44-jarige Klaas M. over zijn medewerkers bij Crown Intern Transport in Almere. Hij doelde op de vrij makkelijke wijze waarop hij vanaf 2012 geld kon verduisteren. Hij legde donderdag de rechters in Zwolle ook uit hoe hij dat deed. Een extern bedrijf deed de salarisadministratie. Vervolgens wijzigde M. het totaalbedrag van een groep salarisbetalingen, printte de pdf uit en liet deze door de directeur tekenen. Daarna voegde hij in het XML-bestand een extra regel toe. Zo wist hij zichzelf maandelijks 30.000 euro extra salaris te laten betalen. Ook ging er ruim een miljoen euro in de loop der jaren naar een bankrekening bij Aegon. Het leek hier te gaan om pensioenbetalingen maar M. wist een andere naam in te voeren. Normaal volgt er een signalering als het IBAN-nummer en de ten naam gestelde niet overeenkomen, maar bij dit soort rekeningen gebeurde dat kennelijk niet.

Het begon uit onvrede over de hoogte van zijn salaris, legde de nu 44-jarige Klaas M. uit Nunspeet uit. Hij werkte jarenlang als hoofd van de afdeling Financiën van Crown Intern Transport in Almere. Vervolgens krijg hij die functie voor de hele Benelux. Hij maakte werkweken van 60 uur maar zijn beloning ging in zijn ogen amper omhoog. Volgens M. werd het ook in de accountancy welbekende 4-ogenprincipe hier nooit toegepast. ,,Alsof u de schuld bij het bedrijf legt”, zei een van de rechters. ,,De weg lag zo voor u vrij.” Dat is zo, zei M. ,,maar het zijn wel mijn foute beslissingen.”

‘Alles is op’

Wat deed hij met al dat geld? Hij leidde een luxeleventje, zei de officier van justitie. Zijn werkgever betaalde voor de verbouwing van zijn huis, luxe reisjes, dure wijnen en vooral aan dure prostituees. M. leidde een dubbelleven. ,,U zei dat u gechanteerd werd door vrouwen die wisten dat dit geld niet uit uw eigen zak maar van Crown kwam. En vrouwen die doorhadden dat u uw vrouw bedroog”, vervolgt de rechter. M. knikt zacht. Hij maakte 150.000 euro over aan een vrouw en haar broer die ook wilde profiteren om het stil te houden. Nog eens 45.000 euro ging naar een tweede vrouw. Maar zijn eigen vrouw kwam er in 2019 toch achter. In 2020 waren ze gescheiden maar pas begin 2021 ontdekte Crown dat er iets fout zat. Hij werd ontslagen omdat hij het bedrijf liet betalen voor de lease van een Audi. Maar na maanden onderzoek door een internal audit manager bleek dat de fraude veel erger was. Het bedrijf vermoedt dat M. in goud heeft belegd en dat ergens heeft gestald. ,,Nee, alles is op”, reageerde de verdachte.

In een eerdere rechtszaak tussen M. en het bedrijf stelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de totale schade al tot op de cijfers achter de komma vast: € 2.817.663,89. M. moet dit gaan terugbetalen ook al meende hij dat het benadeelde bedrag 3 ton lager ligt. Daar komt nog een vordering van tonnen van de Belastingdienst bovenop. Hij had deze extra inkomsten immers nooit opgegeven in zijn aangifte. ,,Maar u heeft een HEAO-opleiding genoten en heeft veel expertise op dit gebied. Was dit een blinde vlek?” vroeg de voorzitter. ,,Ik had daar totaal niet aan gedacht”, zei de verdachte. De officier eiste 4 jaar cel tegen de man die ,,berekenend, listig en zeer brutaal” handelde. ,,De verdachte was financieel eindverantwoordelijk en kon zelfstandig vrijwel onbeperkt betalingen verrichten.”

De advocaat van M. vroeg zich af of een celstraf zoveel toevoegde. M. zelf wil vooral in staat worden gesteld om Crown terug te betalen. De rechtbank doet op 19 september uitspraak.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen