OM en NBA willen accountant doorgehaald
Dat bleek maandag tijdens de middagzitting van de Accountantskamer. Er deed zich het unieke feit voor dat het aantreffen van een hennepplantage onderwerp is van een tuchtzaak. De beklaagde AA uit het noorden van het land is in september door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 10 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Reden: het opzettelijk onjuist doen van meerdere aangiften omzetbelasting.
Het Functioneel Parket van het OM citeerde de rechter die stelde dat de ‘gepleegde belastingfraude de integriteit van het financiële en economische verkeer en het vertrouwen heeft geschonden dat in hem – juist vanwege zijn professie als accountant en belastingadviseur – mocht en moest worden gesteld.’ Het dossier van de FIOD vormt ook de basis voor de tuchtklacht. Daarnaast zal nog een strafzaak tegen de AA gevoerd worden vanwege het aantreffen van een hennepplantage met 245 planten in zijn woning. Ook huurde de accountant een loods. Achter een dubbele wand zat een ‘grote groeifabriek van hennep’, aldus een van de gemachtigden van het OM. Ze was er zelf bij toen de plantage werd opgerold. ‘In twee verdiepingen stond een kwekerij in alle stadia van groei: stekjes, grote planten en een droogplaats. Ook plekken waar geoogst en geknipt werd.’ Deze kwekerij was nog groter dan die in de woning.
Dat een accountant zich niet met fraude moet inlaten, lijkt een open deur. Maar hoe zit dat met de plantages? ‘Alle revenuen die de beklaagde uit de plantage verkrijgt en waarmee vervolgens aankopen of investeringen worden gedaan, kun je zien als omzettingshandelingen zoals bedoeld in de witwaswetgeving’, aldus het OM. Ook moet de accountant contacten in het criminele milieu hebben om zo’n kwekerij op te zetten of de planten aan af te nemen. ‘Voor een dergelijk persoon is in het accountantsberoep geen plaats.’ De NBA wil dat de accountant met een voorlopige voorziening al een tijdelijke doorhaling krijgt. Het is iets dat alleen bij excessen wordt toegewezen, ‘en daar is hiervan sprake’, aldus de gemachtigde namens de beroepsorganisatie.
Volgens de raadsman van de AA is hij tegen het vonnis van de rechtbank in Amsterdam in hoger beroep gegaan. Mede daarom ook kon de beklaagde de zitting bij de tuchtrechter bijwonen. Het ging hier om feiten uit 2012 en 2013 met een benadelingsbedrag van slechts 4700 euro, benadrukte hij. ‘De fiscus had de zaak intern kunnen afwikkelen met een boete.’ De hennepplantage is aangetroffen in de voormalige echtelijke woning van zijn cliënt. Hij verbleef daar allang niet meer. ‘Uit niets blijkt enige betrokkenheid van hem bij die plantage.’ De beklaagde zelf wilde niet reageren. Ook al had het OM toegezegd dat alles in de tuchtprocedure niet in de strafzaak tegen hem zal worden gebruikt. ‘Daar geloof ik niets van’, zei hij. Op vragen of hij de loods waar de grotere kwekerij stond huurde, wilde of kon hij niet ingaan.
De Accountantskamer doet nog dit jaar uitspraak over de voorlopige voorziening. Vonnis in de inhoudelijke zaak volgt in januari.
[Zaaknrs. 15/2224 en 15/2044]
(Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle)