OM eist vier jaar cel en bestuursverbod voor faillissementsfraudeur

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Utrecht een gevangenisstraf van vier jaar en een bestuursverbod geëist tegen een 66-jarige man. Het OM verwijt hem stelselmatige faillissementsfraude, verduistering en witwassen. Volgens het OM heeft onderzoek aangetoond dat de man ruim 2,3 miljoen euro aan de boedel van twee bedrijven heeft onttrokken.

‘Hij betaalde hiervan dure verbouwingen aan zijn privé woning, luxe auto’s, schilderijen, tuinaanleg, chique kleding en zelfs de uitgaven bij de parfumerie en slijterij,’ aldus het OM.

Uit onderzoek door de FIOD komt naar voren dat de verdachte bedrijven, die levensvatbaar en gezond waren, binnen zeer korte tijd naar een faillissement hielp. Hij benaderde de bedrijven met mooie plannen voor goede zaken. Die bedrijven investeerden vervolgens heel veel geld. Dat geld werd niet gebruikt waarvoor het bedoeld was. ‘Uit het dossier blijkt op geen enkele manier dat verdachte het voornemen had de afspraken, die met de klanten werden gemaakt, na te komen,’ zei de officier op zitting. ‘Verdachte gebruikte de BV’s slechts ter verrijking van zichzelf.’

Als feitelijk leidinggever van Tommy Telecom in 2008 en 2009 heeft de verdachte 1.900.000 euro aan de boedel onttrokken. In de twee jaar erna onttrok hij 500.000 euro bij het bedrijf Uniwall.  ‘Bedragen die bij de bedrijven binnen kwamen, werden vrijwel direct door geboekt naar zijn privérekeningen. Of hij betaalde er privé-uitgaven mee. Hij bedacht voor zichzelf – zonder instemming van aandeelhouders- een salaris van tienduizenden euro’s per maand met bonussen. Zijn toenmalige partner- die nauwelijks werkzaamheden voor het bedrijf verrichte, kreeg ook een riant salaris. Het geld werd uitgegeven aan hun luxeleven. En als de ene BV failliet was ging verdachte meteen door met de volgende. Schuldeisers bleven met lege handen achter,’ zo stelt het OM.

Het geld dat verdachte heeft onttrokken is verdwenen. Verdachte is zelfs privé failliet verklaard. Voor de schuldeisers is er tot nu toe geen enkele mogelijkheid hun geld terug te krijgen. De verdachte is eerder al onherroepelijk veroordeeld voor eerdere faillissementsfraude. ‘Het OM ziet maar één manier om deze beroepsfraudeur een halt toe te roepen en dat is een langdurige gevangenisstraf,’ aldus het OM. Ook eiste de officier dat de verdachte geen rechtspersonen meer mag besturen met een proeftijd van vijf jaar. De officier heeft de rechtbank verzocht de schorsing van de voorlopige hechtenis van verdachte op te heffen vanwege vluchtgevaar.

Gerelateerde artikelen