OM: celstraffen voor jarenlange fraude door belastingadviseurs

Tegen twee belastingadviseurs uit De Lutte en Almelo zijn in hoger beroep celstraffen geëist voor het frauderen met belastingaangiftes.

Door Michiel Satink

De twee Twentse adviseurs hebben volgens berekeningen van het Openbaar Ministerie de fiscus ongeveer een miljoen euro door de neus geboord. Het viel de FIOD op dat klanten van het kantoor van de 70-jarige belastingadviseur Hennie R. uit Twente wel erg vaak 395 euro afschreven voor de aanschaf van een laptop. Dat gebeurde 337 keer, las de voorzitter van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor, terwijl het klantenbestand voornamelijk uit gepensioneerden bestond. Hadden ze dan allemaal een laptop gekocht als onderdeel van hun werk? Nee, zei R., maar een van hen had een cursus gedaan bij de voetbalvereniging. Een ander had een cursus in een bibliotheek gedaan. “Het kan vreemd voorkomen maar het is wel aan de hand'', zei hij. 

De 70-jarige Hennie R. kreeg van de rechtbank in Zwolle in 2018 een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden voorwaardelijk. De 68-jarige Dick van K., die voor R. werkte, kreeg 4 maanden cel voorwaardelijk. Die straffen waren aanzienlijk lager dan de eisen en dus ging het Openbaar Ministerie in beroep. 

De rechtbank ging er vanuit dat er alleen bij de aangiften van vijf personen gefraudeerd was. Het OM gaat nog altijd uit van een veelvoud daarvan, maar ook het gerechtshof lijkt zich te beperken tot die vijf zaken. Hennie R. hield voor het gerechtshof in Zwolle vol dat hij niets fout heeft gedaan. Uit zijn antwoorden bleek wel dat hij de regels anders interpreteerde dan de wet. “Ik vind het wel een aftrekpost'', zei hij over een van de specifieke gevallen waarover twijfels zijn. Zo was er een 78-jarige klant die volgens de aangifte 1.400 euro aan studiekosten maakte. Tegen de FIOD zei ze dat ze slechts eenmaal bij de bibliotheek een korte computercursus had gevolgd. Tegen R. werd 18 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk geëist. Ook wil het OM dat hij 3 jaar lang geen belastingaangiftes voor anderen mag verzorgen. 

Dick van K. uit Almelo werkte jarenlang voor de Belastingdienst. Maar dat doet niet ter zake, zei de man, “want ik heb nooit particuliere aangiftes gedaan'', zei hij. Volgens hem zijn de belastingplichtigen zelf verantwoordelijk. Hij hielp ze alleen. Bij de belastingdienst was hij in de jaren '90 betrokken bij een project rond allochtonen. Ook nu hielp hij allochtone klanten van het kantoor. Zij deden de aangiftes, benadrukte hij. Ook in een van de aangiftes waarbij hij hielp werd de aanschaf van een computer van de belasting afgetrokken bij een gepensioneerde. Had hij die laptop dan aangeschaft voor zijn werk, vroeg een van de raadsheren. “Hij was raadslid'', reageerde de verdachte, “en daaruit had hij inkomsten.'' Zijn aandeel in de fraude is aanzienlijk kleiner, zei de advocaat-generaal. Tegen hem eiste hij in beroep 10 maanden cel voorwaardelijk.

Gerelateerde artikelen