Olielanden teren in

Toen olie nog geld opbracht, vergaarden de olieproducerende landen miljarden, die zij vooral investeerden in schulden van de VS en Europese landen. Die securities gaan wellicht snel in de uitverkoop.
De International Monetary Fund commodity index, een mandje met grondstoffen, van ijzererts en olie tot bananen en koper,  bereikte in januari het laagste punt sinds 2009. Olie kost nog maar $50 per vat, en dat betekent dat veel olielanden hun reserves moeten aanspreken, nu de inkomsten fors dalen.
 
Angola bijvoorbeeld spreekt haar reserves zo fors aan, dat er merkbaar minder cash beschikbaar komt op de mondiale ‘liquidity’-markt. De deviezenreserves van Saoedi-Arabië daalden in februari met ruim 20 miljard dollar. Die van Algerije daalden met 11,6 miljard dollar; als dit doorzet heeft het land over 15 maanden geen geld meer. 
Als deze trend doorzet, betekent dit dat de vraag naar Europese (staats)schuldpapieren onherroepelijk zal dalen, omdat de beschikbaar komende middelen hard nodig zijn om de binnenlandse budgets overeind te houden.
“Voor de eerste keer in 20 jaar onttrekken de OPEC-landen cash aan de markt, in plaats van die in te brengen,” zegt David Spegel van BNP Paribas SA in London.
 
Het gevaar is dat deze landen naarmate zij door hun spaargeld heen raken laag-renderende Europese activa in de verkoop zullen gooien, waarschuwt George Saravelos, strategicus bij Deutsche Bank AG.
Meer over de mogelijke gevolgen leest u via www.bloomberg.com/news
Gerelateerde artikelen