Oliekartel probeert daling olieprijs te keren

Er gaat wellicht een streep door de geplande productieverhoging.

Oliekartel OPEC+ heroverweegt een geplande productieverhoging omdat de olieprijzen flink zijn gedaald. Dat meldden afgevaardigden van de OPEC+ aan persbureau Reuters. Met die productieverhoging zou een einde worden gemaakt aan de productiebeperkingen van het oliekartel van de afgelopen jaren.

De olieprijzen zijn gedaald naar het laagste niveau in ongeveer negen maanden door zorgen over een afzwakkende Amerikaanse economie. Ook spelen er al langer zorgen op de oliemarkt over de kwakkelende economie van China, ’s werelds grootste olie-importeur.

De prijzen aan de pomp in Nederland zijn de afgelopen tijd verder gedaald. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de adviesprijs voor een liter Euro95 nu 2,099 euro. Dat was begin augustus nog 2,172 euro. De adviesprijs voor een liter diesel is nu 1,812 euro, tegen 1,882 euro begin augustus. Die adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen worden doorgaans alleen langs snelwegen gerekend.

De OPEC+ zou van plan zijn geweest om vanaf oktober de dagelijkse productie met 180.000 vaten te verhogen. Maar nu wordt dus bekeken of die verhoging afgeblazen of anders uitgesteld moet worden.

Op de achtergrond speelt ook de onrust in Libië, waardoor een groot deel van de Libische olieproductie stilligt. Als die productie weer zou worden hervat, zorgt dat ook voor een groter aanbod op de oliemarkt, wat verdere druk op de prijzen kan zetten.

Het nieuws zorgde ervoor dat de olieprijzen woensdag omhooggingen, na de forse daling op dinsdag.(ANP)

Gerelateerde artikelen