Object onjuist afgebakend

Een heffingsambtenaar heeft de WOZ-waarde van een object voor het tijdvak 2015 vastgesteld op € 570.000. Het object omvat een pannenkoekenrestaurant, een opslag/magazijn, een dierenverblijf en bijbehorende grond. Een mede-eigenaar van het object heeft beroep ingesteld bij Rechtbank Oost-Brabant.

De rechtbank oordeelt dat de heffingsambtenaar het object onjuist heeft afgebakend, omdat de twee percelen met het dierenverblijf niet in gebruik zijn bij de exploitant van het pannenkoekenhuis. Die percelen dienen voor de toepassing van de Wet WOZ te worden aangemerkt als een afzonderlijke onroerende zaak.

Op grond van de regels uit de Raffinaderij-arresten inzake het herstel van gemaakte afbakeningsfouten (ECLI:NL:HR:2002:AD5341 en ECLI:NL:HR:2002:AE8146) ‘snijdt’ de rechtbank het object op maat en beoordeelt de waarde van het grootste resterende object. Dit object betreft het pannenkoekenrestaurant, opslag/magazijn, parkeerplaatsen en paddenpoel. Het restaurant is verhuurd aan een derde-exploitant.

De heffingsambtenaar maakt de huurwaarde van dat object niet aannemelijk. Verder heeft de heffingsambtenaar de kapitalisatiefactor onjuist bepaald, omdat die kapitalisatiefactor per abuis is berekend op grond van de taxatiewijzer van het volgende belastingjaar. De mede-eigenaar maakt de waarde evenmin aannemelijk. De rechtbank stelt de waarde in goede justitie vast op € 550.000.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen