‘Obama’s grensoverschrijdende voorstellen funest voor BEPS’
Obama kondigde aan dat hij de overzeese inkomsten van US-bedrijven wilde gaan belasten met 14% dit jaar en vervolgens 19% voor elke jaar daarna. Het zal niemand verrassen dat het bedrijfsleven luid protesteerde.
Dat protest was primair gericht op het idee van belasting betalen als zodanig, ook al presenteerde Obama het idee in het kader van ‘eerlijke’ belastingen en welkome hogere inkomsten voor de federale overheid. Inmiddels begint het besef door te dringen dat het voorstel eigenlijk niets meer of minder behelst dan een poging om buitenlandse dochters van de VS waar ook terwereld in de VS zelf te belasten. Met andere woorden, dat de VS het recht zou hebben om mondiaal belasting te heffen.
Rebecca Reading,a tax partner bij Baker Tilly, klimt geschokt in de pen op AccountancyAge. “Het is toch haast niet voor te stellen,” zegt zij, “dat een beschaafd land als de VS, of hun belastingdienst, serieus het idee zou koesteren dat zij daartoe enig recht zouden hebben – zeker gezien het feit dat andere beschaafde landen juist in de andere richting denken, met lagere nationale belastingen en gezamenlijke pogingen om belastingontduiking mondiaal tegen te gaan door juist scherpere regels af te spreken die het de in macht groeiende multinationals zo moeilijk mogelijk maken om met artificiële constructies belastingen te ontwijken.
Critici van de OESO/G20 BEPS plannen hebben al vaker gezegd dat de Base Erosion and Profit Shifting plannen gedoemd zijn te mislukken, tenzij de VS hun perspectief op het mondiale belastinglandschap 180 graden wijzigen. De OESO wil voorkomen dat belastingen de economie schaden en tegelijk ongewenste ongelijkheid tussen systemen opheffen. Obama’s plannen lijken daar dwars tegenin te gaan.