NZO zet geen betalingsregeling voor superheffing op

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) zal geen betalingsregeling opzetten voor melkveehouders die een superheffing moeten betalen. Het Europese comité voor gemeenschappelijke marktordening besloot in maart jl. dat lidstaten de mogelijkheid krijgen om melkproducenten de superheffing in drie termijnen van een jaar renteloos af te laten betalen aan de lidstaat.

Staatssecretaris Dijksma van EZ heeft aangegeven hiervan geen gebruik te willen maken. De NZO heeft kennis genomen van dit besluit van Dijksma en gaat niet over tot het organiseren van de gespreide betaling voor melkveehouders die het melkquotum hebben overschreden. Melkveehouders waren bekend met de superheffing en hebben daar als ondernemer rekening mee kunnen houden. Het organiseren van een betalingsregeling voor melkveehouders die het quotum hebben overschreden, zou geen recht doen aan de inzet van melkveehouders die overschrijding van hun quotum hebben voorkomen.

Een betalingsregeling voor de superheffing zou gepaard gaan met hoge uitvoeringslasten die ook betaald moeten worden door melkveehouders die hun melkquotum niet hebben overschreden. Een dergelijke regeling geeft veel administratieve rompslomp en levert weinig op, omdat de superheffing toch in z’n geheel betaald moet worden. Vanuit de Nederlandse zuivelsector zijn nog geen verzoeken geweest om de regeling voor Nederland in gebruik te nemen. De superheffing moet vóór 1 oktober 2015 voldaan zijn aan de Europese Unie.

Gerelateerde artikelen