NVB vreest nieuwe regels die Bazels Comité wil doorvoeren

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vreest dat nieuwe internationale regels de financiële positie van Nederlandse banken aanzienlijk dreigen te verslechteren. Bij de nieuwe regels die het Bazels Comité wil doorvoeren komt de nadruk te liggen op de solvabiliteit van de klant, in plaats van de historische cijfers over wanbetaling.

Door de relatief hoge schulden van huishoudens en bedrijven zou die aanpassing vooral in Nederland grote gevolgen hebben voor de banken.

NVB: ‘De NVB is tegen die achtergrond kritisch ten aanzien van de strengere kapitaaleisen voor leningen aan het MKB die onderdeel uitmaken van het voorstel. In algemene zin zouden bij de herziening nationale marktomstandigheden beter meegewogen moeten worden. Voor de woningmarkt in het bijzonder geldt dat Nederland in vergelijking met andere landen een relatief ‘veilige‘ hypotheekmarkt heeft met weinig wanbetalingen. Verder kunnen banken met een minder diverse balans (bij voorbeeld retail- en hypotheekbanken), harder worden geraakt door deze voorstellen, terwijl ze juist een belangrijke functie in de maatschappij vervullen. Dit kan de diversiteit van het bankenlandschap aantasten.’

Gerelateerde artikelen