NS en ex-topman voor rechter in fraudezaak OV

De NS Groep NV en zes personen, onder wie voormalig topman Timo Huges, staan donderdag in Den Bosch terecht voor niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en het schenden van bedrijfsgeheimen.

De zaak draait om fraude rond een vervoerscontract in Limburg in de periode tussen 2017 en 2031. Daarin zou NS hebben samengespannen met dochterbedrijven Abellio en Qbuzz om andere concurrenten buitenspel te zetten. Voor de zaak zijn tot en met 30 november acht zittingsdagen uitgetrokken.

In juni kregen de Nederlandse Spoorwegen een boete van 41 miljoen euro opgelegd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het spoorbedrijf heeft volgens de ACM zijn economische machtspositie misbruikt bij de aanbesteding in Limburg. De NS trof in dezelfde kwestie met concurrent Transdev BBA een schikking voor een onbekend bedrag.

NS won de aanbesteding via dochterbedrijf Abellio destijds, maar speelde vals. Het bedrijf maakte gebruik van vertrouwelijke informatie over concurrent Veolia, die van een ex-directeur van die onderneming afkomstig was. Hem werd een baan aangeboden binnen de NS Groep. Topman Huges moest als gevolg van de affaire vertrekken.