Notarissen in financiële problemen

95 van de 783 notariskantoren in Nederland verkeren in ernstige geldnood, zo stelt een medewerker van het Bureau Financieel Toezicht. Dit zou integriteitsrisico’s kunnen veroorzaken, bericht het FD.
Op grond van een interne rapportage van een BFT-toezichthouder is de financiële situatie van bijna honderd notariskantoren er slecht aan toe. Er zou sprake zijn van een negatieve liquiditeit, waarmee ze niet voldoen aan de normen van het BFT.  
 
Versoepeling wet- en regelgeving
95 kantoren voldoen daarbij niet aan de norm van het BFT, die voorschrijft dat de totale liquiditeit van het kantoor en de notaris privé positief moet zijn. Toezichthouder BFT geeft de betreffende notarissen twee jaar de tijd om een herstelplan op te zetten. In de praktijk komt dit neer op een aanzienlijk versoepelde interpretatie door de notariële toezichthouder van de wet- en regelgeving voor notarissen. Dit blijkt uit een recente rapportage van een BFT-medewerker over de financiën van de notariskantoren.  
 
Interne gedachtewisseling
Uit een reactie van het BFT blijkt dat de toezichthouder zich niet herkent in het oordeel van het artikel dat er een soepeler beleid zou zijn, zo beschrijft Accountant.nl. Uit de reactie blijkt dat de publicatie slechts bedoeld was voor ‘interne gedachtewisseling’, en dat de analyse van de medewerker niet een weergave van het oordeel van het BFT betreft. Met het cijfermateriaal moet volgens de toezichthouder voorzichtig worden omgegaan, omdat er verkeerde conclusies uit kunnen worden getrokken. 
Gerelateerde artikelen