Noordzee-olie dreigt te verdrinken in een zee van belastingmaatregelen

De Britse overheid loopt het risico dat grote spelers ophouden met het oppompen van Noordzee-olie, als de belastingen op die oliewinning niet drastisch omlaag gaan.
Volgens analisten moet er snel iets gebeuren, anders is het afgelopen met oliewinning in de Noordzee.
 
Vorig jaar kostte de exploitatie van de booreilanden 5,3 miljard pond meer dan de olie opbracht, klaagt de sector. De kosten om deze op te pompen bedroegen liefst £18,50 per vat, berekende belangengrope Oil & Gas UK.
Daarbovenop moeten de bedrijven ook nog eens 60% belasting betalen over hun inkomsten – slechts 2% minder dan vorig jaar. De Britse overheid had die heffingen in 2011 nog met 12% verhoogd.
 
Oil & Gas UK riep Cameron c.s. dan ook op om snel iets te doen: “als jullie de belastingen zo snel omhoog kunnen doen, moet het toch ook mogelijk zijn ze op korte termijn weer te laten dalen!”
 
De sector heeft vooral last van de lage prijzen en hogere kosten. Dit jaar wordt nog slechts voor 9,5 miljard pond geïnvesteerd, tegen 14,8 miljard in 2014. Naar schatting een derde van de installaties draait met verlies. Als de banken de kredietkraan ook nog verder dichtdraaien, is er snel helemaal geen geld meer om belastingen te betalen, dreigt de sector.
Gerelateerde artikelen