NOB-reactie op de internetconsultatie Wet aanpak belastingontduiking

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) heeft haar reactie op de internetconsultatie Wet aanpak belastingontduiking naar het ministerie van Financiën gestuurd. De NOB is net als de NOB tegen het openbaar maken van vergrijpboetes.

De NOB heeft op zichzelf beschouwd begrip voor de doelstelling van de maatregel om vergrijpboetes aan deelnemers openbaar te maken: cliënten en de maatschappij in brede zin kunnen er baat bij hebben om vooraf te weet te komen of een adviseur betrouwbaar is of dat deze zich schuldig heeft gemaakt aan medewerking aan een vergrijp. Het is voor de NOB ook duidelijk dat een adviseur bij het verstrekken van belastingadvies rekening moet houden met de potentiële maatschappelijke gevolgen van het advies. Maar vanuit rechtstatelijk oogpunt heeft de NOB bezwaar tegen deze specifieke maatregel. “Er is een fundamenteel krachtsverschil tussen de heffende overheid en de individuele burger. Het past daarbij niet goed om een generieke maatregel in te voeren waarmee dit krachtsverschil wordt vergroot. Bovendien is het publiceren van een opgelegde vergrijpboete een zware sanctie met vergaande (potentieel blijvende) impact op de privacy van de betrokkene. Het is van belang dat nut en noodzaak van een maatregel in goede balans zijn, het middel zou niet zwaarder mogen zijn dan noodzakelijk is om het doel te behalen,” aldus de NOB.

In dit commentaar biedt de NOB een aantal alternatieve wijzen waarop deze doelstelling ook kan worden behaald. Als wordt besloten om het zware middel van publicatie daadwerkelijk in te zetten, dan pleit de NOB er voor om de procedure daartoe zeer zorgvuldig in te richten om daarmee onterechte of voortijdige publicaties te voorkomen.

Gerelateerde artikelen