Nieuwe Utrechtse subsidieregeling voor cultuur en erfgoed

Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht hebben de Uitvoeringsverordening subsidie cultuur en erfgoed provincie Utrecht (SCEU17) gepubliceerd. De regeling is de opvolger van de gelijknamige uitvoeringsverordening uit 2016.

Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten die gericht zijn op:

1. ruimtelijk erfgoedbeleid:

  • gemeentelijke cultuurhistorische en archeologische waardenkaarten en de daaraan gekoppelde gegevensbestanden met als doel de bescherming van materieel cultureel erfgoed;
  • het stimuleren en sturen van vroegtijdige inbreng van cultuurhistorische waarden in ruimtelijke ontwikkelingen door middel van cultuurhistorische verkenningen en het publieksbereik daarvan met als doel de bescherming van materieel cultureel erfgoed.

2. onderzoek en ontwikkeling:

  • onderzoek gericht op versteviging en verzakelijking van culturele instellingen;
  • ontwikkeling gericht op nieuwe verbindingen en samenwerking tussen bedrijfsleven, culturele, cultuurhistorische en maatschappelijke instellingen; voor zover het betreft het onderzoek of de ontwikkeling als bedoeld onder a en b dient dit direct betrekking te hebben op (1) het (kunnen) doen van investeringen in materiële of immateriële activa of (2) een of meer van de activiteiten als bedoeld in artikel 53, vierde lid onder e van de AGVV.
  • kwaliteitsbeheer en -ontwikkeling archeologie, nl. onderhoud Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie en daaraan gerelateerde instrumenten met als doel de bescherming van materieel cultureel erfgoed.

3. publieksbereik in de erfgoedsector: activiteiten die collecties van Utrechtse erfgoedinstellingen op een vernieuwende manier zichtbaar en beleefbaar maken voor het (grote) publiek.

4. festivalbeleid: culturele festivals met een hoge artistieke en zakelijke kwaliteit, actueel en met (inter)nationale uitstraling en regionale binding.

5. innovatie bibliotheken: subsidie wordt verstrekt voor activiteiten die gericht zijn op innovatie van bibliotheken ten behoeve van de maatschappelijke bibliotheek zoals beschreven in de provinciale bibliotheekvisie ‘Samen bouwen aan de maatschappelijke bibliotheek’.

Subsidie voor activiteiten binnen onderdeel 1 (ruimtelijk erfgoedbeleid) kan alleen worden aangevraagd door gemeenten in de provincie Utrecht. Voor onderdeel 2 (onderzoek en ontwikkeling) en 3 (publieksbereik) komen non-profit organisaties, gemeenten in de provincie Utrecht en samenwerkingsverbanden tussen cultuur- en/of erfgoedinstellingen en diverse partijen in aanmerking. Aanvragen binnen onderdeel 4 (festivalbeleid) kunnen worden ingediend door non-profit organisaties uit de culturele sector. Tot slot kunnen aanvragen binnen onderdeel 5 (innovatie bibliotheken) alleen worden ingediend door BISC.

De subsidie voor activiteiten binnen onderdelen 1 (ruimtelijk erfgoedbeleid), 2 (onderzoek en ontwikkeling) en 3 (publieksbereik) bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten tot maximaal het tekort op de begroting van het project. De subsidie bedraagt maximaal € 50.000 per activiteit of project met uitzondering van activiteiten voor het maken van een (digitale) cultuurhistorische publiekskaart: hiervoor is de maximale bijdrage 50% met een maximum van € 2000. Voor activiteiten als bedoeld binnen onderdeel 5 (innovatie bibliotheken) bedraagt de subsidie maximaal € 150.000 per jaar. De hoogte van de bijdrage voor activiteiten binnen onderdeel 4 (festivalbeleid) wordt per geval bepaald. Voor deze activiteiten komen de exploitatiekosten ook in aanmerking voor subsidie.

De subsidieplafonds bedragen: maximaal € 200.000 per jaar (ruimtelijk erfgoedbeleid), maximaal € 100.000 per jaar (onderzoek en ontwikkeling), maximaal € 300.000 per jaar (publieksbereik in de erfgoedsector), maximaal € 785.000 (festivalbeleid, de subsidie voor de periode 2017-2020 wordt eenmalig in 2016 vastgesteld) en maximaal € 150.000 per jaar (innovatie bibliotheken).

Aanvragen voor onderdelen 1 (ruimtelijk erfgoedbeleid), 2 (onderzoek en ontwikkeling), 3 (publieksbereik in de erfgoedsector) en 5 (innovatie bibliotheken) kunnen doorlopend worden ingediend bij Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht. Aanvragen voor onderdeel 4. (festivalbeleid) konden tot en met 1 juni 2016 worden ingediend.

 

[Door: Vindsubsidies]

Gerelateerde artikelen