Nieuwe uitgave Advies in cijfers

Branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs Adfiz heeft het jaaroverzicht ´Advies in cijfers´ uitgebracht.

Het nieuwe jaaroverzicht 'Advies in cijfers' geeft inzicht in de omvang, het belang en de impact van onafhankelijk advies in Nederland. Er wordt ingegaan op vragen zoals: Hoe staat de financiële adviesmarkt ervoor? Wat is de waarde van financieel advies voor mens en maatschappij? Welke drempels ervaren mensen om financieel advies in te winnen? Hoe zijn consumenten gebaat bij een goede samenwerking binnen de keten?

Enkele uitkomsten (afkomstig uit andere onderzoeken):

  • De meeste kantoren (74 procent) zijn generalistische kantoren die een breed pakket aan producten en diensten aanbieden. Bij startende kantoren valt de toename op van het aantal kantoren dat niet meer als allround kantoor start maar juist als gespecialiseerd kantoor (61 procent).
     
  • Nederlanders zijn niet financieel geletterd. Onderzoek onder coördinatie van de OESO meet de financiële kennis, houding en gedrag. Op alle vlakken haalt de gemiddelde Nederlander de streefscore niet. Ruim 40 procent haalt de streefscore voor kennis en gedrag niet, bijna 80 procent haalt de streefscore voor houding niet.
     
  • Ruim twee vijfde van de HR-professionals geeft aan dat hun organisatie een officiële aanpak heeft voor medewerkers met financiële problemen, maar dat beleid is vrijwel altijd reactief. Slechts 12 procent heeft ook een preventief beleid.
     
  • 67 procent van de werknemers ziet wel iets in een Pensioen APK; 61 procent daarvan heeft daarbij de voorkeur voor een persoonlijk gesprek.
     
  • 65 procent van de adviseurs vindt duurzame ontwikkeling een belangrijk thema in adviesgesprekken met particuliere klanten. Onderwerpen die dan aan bod komen zijn financiële fitheid, verduurzamen van de woning, duurzaamheid van financiële producten/beleggingen en klimaatrisico's en klimaatadaptatie.
     
  • Slechts 6 procent van de jongeren beschouwt robo-advies als gelijkwaardig aan menselijk advies.
     
  • Uit onderzoek van de Engelse toezichthouder (FCA) blijkt dat advies mensen aanzet om meer met hun vermogen te doen. 80 procent van de mensen die advies hebben gehad, beleggen. Tegenover 33 procent van de mensen die geen hulp heeft gehad.
Gerelateerde artikelen