Nieuwe KVK podcasts over Wet Arbeidsmarkt in Balans

Per 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. KVK belicht in een aantal podcasts de belangrijkste veranderingen in wet- en regelgeving voor ondernemers per 1 januari 2020. 

Het doel van de Wet Arbeidsmarkt in Balans is meer balans te brengen tussen vast en flexibel werk. De maatregelen van de WAB zijn bedoeld om vaste contracten te stimuleren en flexibel werk beter te reguleren. Door een recente uitspraak op 8 november van de Hoge Raad komt een onderdeel uit de WAB in een bijzonder daglicht te staan: de transitievergoeding, de financiële vergoeding aan de werknemer bij ontslag. 

In de nieuwe KVK podcasts staan de WAB en de recente uitspraak van de Hoge Raad over slapende dienstverbanden centraal. Bij een slapend dienstverband wordt een werknemer in dienst gehouden terwijl de werknemer al twee jaar of langer arbeidsongeschikt is. In een deel van de gevallen wordt dit gedaan om betaling van de transitievergoeding te omzeilen. De uitspraak van de Hoge Raad heeft duidelijk gemaakt dat werkgevers slapende dienstverbanden in principe moeten beëindigen als een werknemer hierom vraagt. Er wordt geschat dat het jaarlijks om ruim 25.000 werknemers gaat waarvan 13.300 werknemers voor een transitievergoeding in aanmerking komen.

De wetgever houdt in 2019 rekening met ca. 50.000 werknemers (ca. € 970 miljoen aan transitievergoedingen). Maarten van Gelderen, specialist arbeids- en ontslagrecht, gaat in de podcasts dieper in op de veranderingen en de gevolgen van de WAB. Ook staat Van Gelderen stil bij de transitievergoeding die verschuldigd is bij slapende dienstverbanden: “Er kan in 2020 namelijk een verschil ontstaan tussen de hoogte van de transitievergoeding die de werkgever aan de werknemer moet betalen en de hoogte van het bedrag dat de werkgever van het UWV gecompenseerd krijgt. Het tijdstip van beëindiging van het dienstverband is hiervoor bepalend. Tijdig actie ondernemen kan werkgevers duizenden euro’s schelen.” Ondernemer Jeltje de Vries van De Vries Van Stockum Boeken vertelt over hoe zij met de veranderingen in de wet in haar bedrijf omgaat. De Vries Van Stockum is een onafhankelijke boekhandel met winkels in Den Haag en Haarlem. Een echt familiebedrijf met 40 werknemers, onder wie een aantal oproepkrachten. 

De podcasts over de WAB én slapende dienstverbanden zijn te vinden op www.kvk.nl/podcastwenr