Nieuwe KEI- en VIA-regelingen voor noordelijke ondernemers

De provincie Friesland heeft de regeling Kennis en Innovatie 2018 (KEI2018) en de Subsidieregeling Versneller Innovatieve Ambities 2018 (VIA2018) op haar website gepubliceerd.

Beide regelingen zijn uitwerkingen van het Operationeel Programma EFRO 2014-2020 Noord-Nederland (OPNOORD).

Kennis en Innovatie 2018

De regeling Kennis en Innovatie 2018, opvolger van de regeling Kennis en Innovatie 2017 (KEI2017), heeft als doel kennisontwikkeling, op het gebied van technologische innovatie, organisatie-innovatie of marktinnovatie bij het midden- en kleinbedrijf in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen, te stimuleren.

In aanmerking voor subsidie komen mkb-ondernemingen, die op het moment van aanvragen een vestiging hebben in de provincies Drenthe, Friesland of Groningen en daar ondernemingsactiviteiten uitoefenen.

De regeling bestaat uit de volgende paragrafen:

  • gedetacheerd hebben van hooggekwalificeerd personeel;
  • plaatsen van personeel;
  • promovendus.

Het bedrag aan subsidiabele kosten dat per project minimaal vereist is bedraagt € 10.000. Het maximum aan totaal te ontvangen subsidie voor een project betreffende het gedetacheerd hebben van hooggekwalificeerd personeel of plaatsen van personeel bedraagt € 100.000 per project. Het maximum aan totaal te ontvangen subsidie voor een project betreffende promovendus bedraagt € 200.000. Het maximum aan totaal te ontvangen subsidie bedraagt voor één onderneming € 200.000. Het subsidieplafond is vastgesteld op € 4,7 miljoen.

Aanvragen kunnen van 1 juli 2017 tot en met 31 december 2018 worden ingediend bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), waar de uitvoering van de regeling is ondergebracht. Aanvragen worden behandeld op volgorde van ontvangst.

Versneller Innovatieve Ambities 2018

De Subsidieregeling Versneller Innovatieve Ambities 2018, opvolger van de Subsidieregeling Versneller Innovatieve Ambities 2017 (VIA2017), heeft als doel het stimuleren van zowel valorisatie en innovatie, als ook het bijdragen aan een koolstofarme economie, door het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling in het midden- en kleinbedrijf in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen dat bijdraagt aan de RIS3 (Research and Innovation Strategy for Smart Specialization Noord-Nederland) waarbij de effecten van het project neerslaan in Noord-Nederland.

In aanmerking voor subsidie komen mkb-ondernemingen die op het moment van aanvragen een vestiging hebben in de provincies Drenthe, Friesland of Groningen en daar ondernemingsactiviteiten uitvoeren.

Subsidie wordt verstrekt voor activiteiten die:

  • bijdragen aan de RIS3 en NIA; en
  • zien op experimentele ontwikkeling van: een nieuw product, een nieuwe dienst of een nieuw procedé; het aanmerkelijk vernieuwen van bestaande producten, procedés of diensten. De vernieuwing heeft betrekking op een oplossing voor een wetenschappelijke of technische onzekerheid; of onderzoek ten behoeve hiervan.

Onder bovengenoemde experimentele ontwikkeling en onderzoek valt ook het ontwikkelen, bouwen en testen van een fysiek prototype en het testen en valideren in omgevingen die representatief zijn voor het functioneren onder reële omstandigheden, zolang het doel het aanbrengen van verdere technische verbeteringen aan producten, procedés of diensten is, die niet grotendeels vast staan, en het ontwikkelen en testen van een softwarematig prototype.

Voor zover de activiteit betrekking heeft op een koolstofarme economie, dient het te gaan om vernieuwingen in producten, diensten, concepten en technologieën, die direct gerelateerd zijn aan koolstofarme technologieën en die bijdragen aan de reductie van broeikasgassen. In dat geval gaat het nadrukkelijk niet om activiteiten die slechts zijn gericht op verduurzaming of vermindering van koolstof in het eigen productieproces van de aanvrager.

Voor een project gericht op valorisatie en innovatie dat door één mkb-onderneming wordt uitgevoerd bedraagt de subsidie 30% van de in aanmerking komende kosten. Voor een samenwerkingsproject bedraagt de subsidie 45% van de in aanmerking komende kosten.

Voor een project gericht op valorisatie en innovatie en op een koolstofarme economie dat door één mkb-onderneming wordt uitgevoerd bedraagt de subsidie 35% van de in aanmerking komende kosten. Voor een samenwerkingsproject bedraagt de subsidie 50% van de in aanmerking komende kosten.

Het bedrag aan subsidiabele kosten per project bedraagt minimaal € 10.000. De subsidie per project bedraagt maximaal € 100.000. Het subsidieplafond is vastgesteld op € 15 miljoen waarvan € 10 miljoen voor activiteiten niet gericht op een koolstofarme economie en € 5 miljoen voor activiteiten gericht op een koolstofarme economie.

Aanvragen kunnen van 1 juli 2017 tot en met 31 december 2018 worden ingediend bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), waar ook de uitvoering van deze regeling is ondergebracht. Aanvragen worden behandeld op volgorde van ontvangst.

 

[Door: Vindsubsidies]

Gerelateerde artikelen