Nieuwe Comptabiliteitswet: geen vaste dag voor Verantwoordingsdag

Verantwoordingsdag niet meer op een vaste dag en de Algemene Rekenkamer kan onderzoek doen naar bijdragen in natura. Dit zijn enkele wijzigingen uit de nieuwe Comptabiliteitswet 2016 waar de ministerraad op voorstel van minister Dijsselbloem van Financiën mee heeft ingestemd. In de Comptabiliteitswet staan de regels over het beheer, de controle en de verantwoording van de financiën van het Rijk.

Deze nieuwe wet vervangt de wet uit 2001 en is nodig om de wet moderner, flexibeler en toegankelijker te maken.
 
Comptabiliteitswet

De Comptabiliteitswet is een uitwerking van de Grondwet en bepaalt onder andere de inrichting van de Rijksbegroting en de regels over de bevoegdheden van de Algemene Rekenkamer, die de uitgaven en inkomsten van het Rijk controleert. Het wetvoorstel voor de Comptabiliteitswet 2016 vervangt de Comptabiliteitswet 2001. Het wetsvoorstel regelt bovendien de inrichting, samenstelling en bevoegdheden van de Algemene Rekenkamer.
 
Verantwoordingsdag

Op Verantwoordingsdag, tot nu toe de derde woensdag in mei, legt het kabinet verantwoording af over het beleid en de financiën van het afgelopen jaar. De minister van Financiën gaat op Verantwoordingsdag naar de Tweede Kamer met het Financieel Jaarverslag van het Rijk en jaarverslagen van de ministeries. In het wetsvoorstel stelt het kabinet voor om geen vaste datum voor Verantwoordingsdag meer voor te schrijven. Zo kan jaarlijks worden bekeken welke dag het beste uitkomt. De datum voor Verantwoordingsdag wordt volgens het wetsvoorstel bepaald in overleg met de Algemene Rekenkamer, Tweede Kamer en de minister van Financiën. In de wet is vastgelegd dat dit vóór 1 juni moet zijn.
 
In het wetsvoorstel is bepaald dat wanneer meer dan één minister bij de uitvoering van beleid of toezicht betrokken is, hier maar één keer verantwoording over wordt afgelegd. De minister die als eerste verantwoordelijk is voor de financiën van het beleid, legt daarover verantwoording af in zijn jaarverslag. Ook is geregeld dat een begroting aan de rijksbegroting kan worden toegevoegd voor een minister zonder portefeuille (W&R, BHOS). Bovendien kan lopend beleid dat ten grondslag ligt aan een begroting die nog niet in werking is getreden, terughoudend worden uitgevoerd zolang die begroting nog niet in werking is getreden. Voorts is vastgelegd dat elke subsidieregeling een vervaldatum moet hebben.
 
Stabiliteits-en hervormingsprogramma

Het kabinet stuurt in de nieuwe wet het Stabiliteitsprogramma, de jaarlijkse rapportageverplichting aan de Europese Commissie over de stand van zaken van de overheidsfinanciën, aan het parlement. Dit geldt ook voor het Nederlands Nationaal Hervormingsprogramma waarbij de EU-lidstaten jaarlijks weergeven hoe ze invulling geeft aan de Europese doelen voor een sterkere economie in 2020.
 
Algemene Rekenkamer

De  Algemene Rekenkamer kan voortaan ook onderzoek verrichten naar bijdragen in natura. Bijvoorbeeld als geen geld, maar personeel of materieel ter beschikking wordt gesteld. 
Daarnaast wordt het nu officieel voor de Algemene Rekenkamer mogelijk- dit was al reeds praktijk-  te onderzoeken of besteding van Europese middelen door Nederland als lidstaat conform de Europese normen is geweest.

Gerelateerde artikelen