Nieuw Nederlands Gilde van Familiebedrijfsspecialisten

Onlangs is het Nederlands Gilde van Familiebedrijfsspecialisten (NGFB) opgericht. 

Het NGFB wil onafhankelijke expertise te bieden aan familiebedrijven en de families achter deze bedrijven. 

Familiebedrijven spelen een essentiële maatschappelijke en economische rol in de Nederlandse samenleving. De omgeving van familiebedrijven verandert constant. Dit heeft geleid tot een toename van complexiteit waardoor de behoefte aan kennis en expertise is toegenomen. Adviseurs en specialisten vanuit verschillende vakgebieden hebben zich nu verenigd in het NGFB. De doelstellingen van het NGFB zijn om kennis en expertise te ontwikkelen en te bundelen, een platform te bieden en beter vindbaar te zijn voor families en familiebedrijven. 

Nederland kent 273.000 familiebedrijven, van groot tot klein. Zij bieden werk aan 2,5 miljoen mensen. Een zeer diverse groep van bedrijven met als gemeenschappelijk doel het doorgeven van het bedrijf aan de volgende generatie. Daarmee staat niet winstmaximalisatie op de korte termijn centraal, maar continuïteit en het aanpassingsvermogen aan de veranderende omstandigheden. 

Het NGFB is een platform vóór ondernemende families en familiebedrijven die op zoek zijn naar expertise en begeleiding bij vraagstukken die zij hebben over bedrijf, eigendom en familie. Het NGFB biedt families een overzicht op welke onderwerpen expertise beschikbaar is en welke specialisten en adviseurs zij daarvoor kunnen benaderen. 

Het NGFB is een beroepsvereniging voor onafhankelijke en vaak zelfstandige familiebedrijfsspecialisten. De vereniging zet zich in voor kennisontwikkeling en voor ontwikkeling van het vak. Een vak met diverse disciplines: van organisatieadvies tot estate planning en van conflictpreventie tot werving & selectie. Vooral de multidisciplinaire samenwerking tussen de specialisten en adviseurs, met focus op en kennis van familiebedrijven, maakt het NGFB uniek. Albert Jan Thomassen, directeur FBNed (Familiebedrijven Nederland): “De oprichting van het NGFB zal bijdragen aan de ontwikkeling en professionalisering van het vak van familiebedrijfsadviseur. Familiebedrijven zijn gebaat bij adviseurs die goed begrijpen hoe de dynamiek tussen familie en bedrijf werkt en wat de impact daarvan is op het bedrijf en op de familie.”