Nieuw businessmodel voor circulair bouwen

Een interdisciplinaire groep van organisaties, waaronder de NBA, gaat samen in een zogenaamde 'Community of Practice' werken aan een businessmodel voor rendabel en financierbaar circulair bouwen. Doel is om de overgang naar een circulaire bouwsector te versnellen.

Een circulair gebouw is zo ontworpen dat na ontmanteling alle afzonderlijke onderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarnaast worden tijdens de bouw en het gebruik van het gebouw middelen optimaal benut en wordt het gebruik van ruwe grondstoffen en schadelijke stoffen zoveel mogelijk vermeden.

In de Community of Practice 'Financing Circular Construction' wordt een Amsterdams bouwproject van woningcorporatie Eigen Haard als case study gebruikt. Deelnemende organisaties zijn ING, Allen & Overy, Eigen Haard, NBA, Alfa Accountants en Adviseurs, RICS, Madaster, Arcadis, Arup, Sustainable Finance Lab, DOOR Architecten en Circle Economy.

Het format van een Community of Practice is een initiatief van NederlandCirculair!. Vorig jaar resulteerde de eerste Community of Practice in een whitepaper over circulaire bedrijfsmodellen, met de Fairphone als case study. Ook dit keer worden de uitkomsten en praktische tools die uit het project voortkomen gepubliceerd in een open source-whitepaper.

 

Gerelateerde artikelen